نگرشی بر زوایای پنهان طرح های کالبدی روستایی

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 510

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AEBSCONF01_079

تاریخ نمایه سازی: 6 آبان 1393

چکیده مقاله:

توجه به مناطق روستایی و ارتقا کیفی محیط های مسکونی یکی از جامع ترین اقدامات دولت جهت جلوگیری از مهاجرت بی رویه و تثبیت جمعیت به شمار می آید که چندی است در قالب طرح های کالبدی روستایی به منظورساماندهی فضا، رشد زیرساخت های زیست محیطی و هدایت روستا در ابعاد کالبدی، اقتصادی - اجتماعی و فرهنگی، در دستور کار متولیان امر قرار گرفته است. اگرچه اثرات مثبت این طرح ها در زمینه عمران و بهسازی محیط روستایی، سازماندهی منطقی خدمات و امکانات، انتظام شبکه ارتباطی ، بهبود وضعیت اقتصادی، اصلاح ساختار کالبدی، هدفمند کردن ساخت وساز، بهبود وضعیت مسکن روستایی و در نهایت ایجاد محیطی مناسب در جهت ارتقاء سطح زندگی روستاییان غیر قابل انکار است اما نارسایی محسوس و گاهاً عمیق این طرح ها موجب گردیده که نتوانند تمام زوایای زندگی روستاییان را پوشش دهند و بطور کامل اثربخش واقع گردند. بر همین اساس پژوهش حاضر بر این است تا جهت افزایش بازخورد طرح ها، با رویکردی تحلیلی- توصیفی به بررسی ابعاد پنهان طرح های کالبدی در مناطق روستایی بپردازد. تحلیل فضای حاکم بر طرح های کالبدی نشان می دهد وجود ضعف هایی همچون: عدم بررسی دقیق و کارشناسانه کمیته های تخصصی و تعجیل در تهیه طرح ها، عدم جامعیت در شرح خدمات و ضوابط، وجود نارسایی های فنی و ضوابط خشک و غیر قابل اجرا، مشکلات حقوقی و اداری- مالی طرح ها و نقص در تمام مراحل تصویب، تهیه و اجرا، اتخاذ رویکرد بالا به پایین در تهیه طرح ها و به تبع آن عدم رضایت مندی ساکنین از اجرای طرح ها، انتزاعی بودن طرح ها و کیفیت نازل اجرایی، عدم وجود سیستم نظارت و ارزشیابی جهت ارزیابی طرح ها حین اجرا، ضعف های مدیریتی و اجرایی، عدم هماهنگی میان سازمان های متولی روستایی، عدم آگاهی روستاییان از اهداف طرح ها و منافع حاصل از آن، عدم مشارکت مدیریت محلی و مردم در فرایند تصمیم سازی، تصمیم گیری و اجرا، نیمه تمام ماندن طرح ها بعلت محدودیت منابع مالی، عدم بوم محوری، نگرش بخشی و ناکارآمدی طرح ها در پاسخگویی به نیاز روستاییان، عدم انطباق طرح ها با وضعیت اجتماعی - فرهنگی روستاها و بی توجهی به خواست روستاییان، عدم بررسی تفضیلی مشاوران و ارزیابی بر اساس مشاهدات وضعیت موجود، عدم توجه به حوزه نفوذ، عدم آینده نگری و ضعف در پیش بینی اثرات منفی ناشی از اجرای طرح ها، از جدیترین آسیب های طرح های کالبدی روستایی محسوب می گردد.

نویسندگان

یعقوب زارعی

دانشجوی دوره دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :