ارزیابی کارایی مدل پرسپترون چندلایه و تابع پایه شعاعی در پیش بینی دبی با متغیرهای هواشناسی (مطالعه موردی: حوزه آبخیز زهره)

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 594

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AETCONF02_094

تاریخ نمایه سازی: 22 آبان 1395

چکیده مقاله:

خشکسالی های پی در پی و کمبود آب در پهنه وسیعی از کشورما سبب گردیده است تا ضرورت شناسایی و به مدل درآوردن رفتار رودخانه ها جهت برنامه ریزی های بلند مدت بیش از پیش احساس شود. پیش بینی دقیق جریان رودخانه ها می تواند در مدیریت بهینه منابع آب و جلوگیری از خسارات سیل مؤثر باشد. در دنیا اهمیت و قابلیت های خاص مدل های شبکه عصبی مصنوعی در علوم مختلف از جمله هیدرولوژی مشخص شده است. در این تحقیق حوزه آبخیز رودخانه زهره انتخاب و از شبکه های عصبی مصنوعی برای مدل سازی رواناب حوزه استفاده گردید. جهت این کار از داده های ورودی بارش، دما و تبخیر در مقیاس های زمانی مختلف استفاده شد. در هر دو شبکه در مجموع 40 مدل مورد ارزیابی قرار گرفت. در ابتدا استانداردسازی داده ها انجام و سپس معماری شبکه تعیین گردید. در مرحله بعد اقدام به تعیین پارامترهای شبکه گردید. در این تحقیق، از توابع خودهمبستگی به منظور تعیین تعداد گام های قبلی بارش به عنوان شاخصی از رطوبت قبلی خاک استفاده شد. نتایج ارزیابی عملکرد مدل های شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که مدل های با ورودی بارش و دبی با گام زمانی تا دو روز قبل بهترین عملکرد را ارائه کرده است. در مقیاس ماهانه، مدل های با ورودی بارش تا حدودی توانسته است دقت قابل قبولی جهت پیش بینی دبی ارائه دهند. در مقیاس فصلی مدل های با ورودی بارش، تبخیر و دما توانسته است بالاترین میزان دقت و کمترین خطا را جهت محاسبه و پیش بینی دبی ارائه دهد. به طور کلی در مقیاس های روزانه و ماهانه دقت مدل RBF در مقایسه با مدل MLP در مجموع بالاتر بوده است ولی در مقیاس های فصلی و سالانه در مجموع دقت مدل MLP بالاتر از RBF بوده است.

نویسندگان

حسین آبسوران

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران- آب دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات یاسوج

عبدال شهریور

استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :