بررسی توان پوشش های گیاهی بر ذخیره آب در مناطق

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 649

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AGROCONGRESS01_792

تاریخ نمایه سازی: 16 خرداد 1394

چکیده مقاله:

اولین جنگ تاریخ که بخاطر آب در حدود 3100 سال پیش از میلاد و بر سر رودخانه فرات اتفاق افتاده است. متاسفانه سرعت احداث سدهای مخزنی و کنترل آب های سطحی جوابگوی رشد مصرف روزافزون آب در بخش های مختلف نمی باشد. فشار بیش از حد در استحصال آب های زیرزمینی به دلیل سهولت برداشت و نیاز به سرمایه گذاری اولیه کم و امکان بهره برداری های خصوصی باعث گردیده است که سالانه با کاهش سطح آب ها زیرزمینی هزینه های این بخش نیز افزایش یابد. پوشش گیاهی طبیعی یک منطقه شاخص قابل اعتماد از رژیم بارندگی آن منطقه محسوب می شود. پوشش گیاهی و میزان بارندگی ارتباط بسیار نزدیکی با هم دارند چرا که در عمده اکوسیستم های خشکی، آب مهمترین عامل محدود کننده محسوب می شود. توان استفاده بالقوه از آب حتی در مناطقی که حدود 100 میلیمتر بارندگی دارند زیاد است. 100 میلیمتر بارندگی یعنی 1000000 لیتر آب در هر هکتار و این مقدار مصرف انسانی و کشاورزی در مناطق خشک کافی است. اندازه، شکل، جهت، پستی و بلندی و نوع پوشش گیاهی حوضه آبریز در تعین میزان رواناب سهیم هستند. هرگونه سرسبزی در سطح زمین را پوشش گیاهی نامند (جنگل، مرتع، زراعت). فقدان پوشش گیاهی از عوامل عمده تخریب سطح خاک توسط باران می باشد. فقدان پوشش گیاهی در سطح خاک، باعث وقوع سیلاب، کاهش ذخیره آب زیرزمینی، خشکسالی، طوفان شن، کاهش در تولید کشاورزی، کاهش درآمد و کاهش استقبال می گردد. بقایای گیاهی سطح خاک بر روی خواص فیزیکی خاک اثرات مفیدی دارند. بعلت کم شدن وزن مخصوص ظاهری و ثبات بیشتر خاک دانه ها، نفوذ و پراکندگی آب درون خاک افزایش می یابد. بهبود خصوصیات خاک را می توان از طریق مصرف بقایای گیاهی و در نتیجه کاهش فشردگی خاک حاصل نمود.

نویسندگان

علی رحیمی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج ، باشگاه پژوهشگران جوان ، یاسوج ، ایران – دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشگاه یاسوج

طهماسب آسمانه

عضو هیئت علمی گروه زیست شناسی دانشگاه یاسوج

علی مهرابی

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اجلالی، فرید، 1389، آبیاری عمومی، انتشارات دانشگاه پیام نور، چاپ ...
  • حسینی، م، و. 1389. نقش، اهمیت و جایگاه پوشش گیاهی ...
  • حیدری شریف آباد، حسین. 1383. جذب آب و تعرق. انتشارات ...
  • راشد محصل. م، ح. کوچکی.ع. 137. اصول و عملیات دیمکاری. ...
  • رستگار، محمدعلی. 1381. زراعت عمومی. انتشارات برهمند، چاپخانه میهن. چاپ ...
  • علیزاده، امین. 1384. ابطه آب و خاک و گیاه. انتشارات ...
  • کوچکی، ع. نصیری محلاتی، م. 1375. اکولوژی گیاهان زراعی. انتشارات ...
  • نیشابوری، علی. 1388. اکولوژی. انتشارات دانشگاه پیام نور. چاپ هشتم. ...
  • نصیری محلاتی و همکاران. 1383. اگرواکولوژی (ترجمه). انتشارات دانشگاه فردوسی ...
  • نمایش کامل مراجع