مشارکت سیاسی در ایران امروز؛در ارزیابی تطبیقی با آمریکا، فرانسه و انگلیس

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,719

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ARTHUMAN01_212

تاریخ نمایه سازی: 30 بهمن 1394

چکیده مقاله:

مشارکت مردم در تصمیم گیری های کلان، یکی از مهم ترین اصول نظام های مردم سالار در دنیای امروز است. گرچه موضوع نقش مردم در پدیدآوردن نظام سیاسی نیز، در این راستا اهمیت فراوان دارد؛ اما آنچه در این مقاله مورد توجه قرار گرفته است، مطالعه تطبیقی دخالت مستمر و مشارکت مستقیم و غیرمستقیم مردم در اداره ی حکومت و گزینش حاکمان و یا تعیین ناظرانی برای مهار کردن قدرت، در جمهوری اسلامی ایران و در مقایسه با کشورهای آمریکا، فرانسه و انگلیس است. مهمترین ابزار در این عرصه، برگزاری انتخابات در موارد گوناگون است که مردم با شرکت در آن، به گزینش نمایندگان و وکلای خود در نهادهای عالیه ی نظام سیاسی، مبادرت می ورزند. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نوعی حکومت نمایندگی را طراحی کرده است که بر اساس آن، حکومت به وسیله ی نمایندگان مردم اداره می شود؛ نمایندگانی که با برگزاری انتخابات عمومی متعدد؛ در عرصه ی رهبری نظام؛ به طور غیر مستقیم و در عرصه های اجرایی و قانون گذاری؛ به طور مستقیم، برگزیده می شوند. جمهوریت و دموکراسی در ایران امروز، در عین حال که منطبق بر موازین مردم سالاری است؛ اما به لحاظ تمایز؛ بلکه تباین ایدئولوژیک و فرهنگی با غرب سکولار و لیبرال دموکراسی، با نظام های سیاسی کشورهایی؛ نظیر فرانسه, انگلیس و آمریکا که در قالب های حزبی و جامعه مدنی مبتنی بر دموکراسی های پارلمانی رقابتی نخبه گرا و تکثر گرا طراحی شده اند، تفاوت های عمده داشته و الگوی نوینی از مردم سالاری دینی را عرضه کرده است که در عین برخورداری از بسیاری از مزایا و امتیازات نظام های مزبور، فاقد بسیاری از محدودیت ها و کاستی های آن ها نیز هست.

نویسندگان

حمیدرضا طالقانی اصفهانی

استادیار، دارای تحصیلات دکتری مدرسی معارف اسلامی، گروه معارف اسلامی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • - استون، فردیناند ا (1388)، نهادهای اساسی حقوق ایالات متحده ...
  • - بزرگمهری، مجید (1389)، نظری بر قوانین و نقش احزاب ...
  • - رنه، دیوید (1378)، نظام‌های بزرگ حقوقی معاصر، (ترجمه‌ی دکتر ...
  • (1387)، مبانی حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران، تهران: مجد. ...
  • - قاضی شریعت پناهی، ابو الفضل (1375)، حقوق اساسی و ...
  • - مدنی، سیدجلال الدین (1387)، حقوق اساسی و نهادهای سیاسی ...
  • - مطلبی، محسن (1385)، پاسداری از قوانین اساسی در نظام‌های ...
  • نمایش کامل مراجع