مطالعه ترجیح تخم ریزی و استقرار شپشه دندانه دار برنج Oryzaephilus surinamensis (Coleoptera, Silvanidae) روی برخی ارقام برنج محلی استان فارس در شرایط آزمایشگاهی

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,301

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ASDOFC03_068

تاریخ نمایه سازی: 11 اردیبهشت 1394

چکیده مقاله:

آنتی زنوز نوعی مکانیسم مقاومت گیاه است که از استقرار و تشکیل کلنی حشره آفت جلوگیری می کند. گیاهان واجد مقاومت آنتی زنوز موجب کاهش آلودگی های اولیه نسبت به گیاهان حساس می شوند که یکی از خصوصیات گیاه میزبان است و تخمریزی و استقرار آفت را تحت تاثیر قرار می دهد. در این تحقیق آزمایش های آنتی زنوزی در 2 گروه مختلف ترجیح تخمریزی و استقرار روی 5 رقم برنج محلی استان فارس (طارم محلی، انبربو، چمپا، کامفیروزی، لنجونی) و دو رقم جدید برنج (IRTON2 و 8405) به شپشه دندانه دار برنج (Coleoptera,Silvanidae) Oryzaephilus surinamensis (L.) در سال 1390 در شرایط کنترل شده آزمایشگاهی در دمای 28±1 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصد و تاریکی در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. آزمایش ترجیح تخم ریزی حشرات ماده در آزمون انتخاب آزاد با رها سازی 12 جفت حشره نر و ماده در 5 تکرار و در مدت 72 ساعت روی ارقام مختلف برنج ارزیابی شد. بررسی استقرار شپشه دندانه دار برنج با رها سازی 75 حشره نر و ماده یک تا سه روزه در 5 تکرار و در دو زمان 24 و 48 ساعت انجام شد. به دلیل معنی دار نبودن اثرات متقابل رقم و زمان، مدت 24 ساعت می تواند برای ترجیح میزبان و استقرار حشرات کامل کافی باشد. تجزیه آماری نشان داد که ترجیح تخمریزی در ارقام مورد آزمایش در سطح پنج درصد معنی دار است به طوری که میزان تخمریزی روی رقم چمپا کمترین بود. بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه، رقم های طارم محلی و انبربو به عنوان رقم حساس و رقم های چمپا، 8405 ، لنجونی و کامفیروزی به عنوان ارقام دارای پتانسیل مقاومت به شپشه دندانه دار برنج محسوب و مدنظر قرار گرفته تا در آزمایشات تکمیلی مورد بررسی بیشتر قرار گیرند.

کلیدواژه ها:

شپشه دندانه دار برنج ، ارقام برنج ، تخم گذاری ، ترجیح ، مقاومت گیاهان

نویسندگان

الهام پورزائر

سازمان جهادکشاورزی استان زنجان،کارشناس مسئول آزمایشگاه گیاهپزشکی، حفظ نباتات

مجید فلاح زاده

دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم، گروه حشره شناسی، جهرم، ایران

ناصر فرار

دانشجو دکترای حشره شناسی دانشگاه رازی کرمانشاه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • حسینی، ف. س. محرمی پور و ف. علی نیا. 1386. ...
  • Bagheri-Zenouz, E. 1987. Pests of stored products and management to ...
  • Beckel, H., I. Lorini, and S. Lazzari. _ Rearing Method ...
  • Reddy, k. P.K. K. D. Reddy, and B. U. Singh. ...
  • 05 5.62 7.35 17.10 17.82 30.22 ...
  • 45 5.62 8.28 11.19 15.44 19.65 20.02 30.88 ...
  • نمایش کامل مراجع