رقم جدید جو جلگه جایگزین ارقام رایج در مناطق سرد شهرستان تربت حیدریه

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 12,505

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CDPTEH03_035

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1396

چکیده مقاله:

جو جلگه حاصل دورگ ایجاد شده از تلاقی رقم ماکویی به عنوان پایه مادری و یکی از لاین های خزانه کراسینگ بلوک دریافتی از مرکز بین المللی ایکاردا با شجره Zarjow/80-5151 با عادت زراعی زمستانه به عنوان پایه پدری بدست آمده است. مراحل اولیه گزینش این لاین در نسلهای در حال تفکیک از سال زراعی 1374 تا 1380 طی شش سال و پس از حصول خلوص ژنتیکی این لاین در آزمایش مقایسه عملکرد ارقام و لاین های جو در ایستگاههای کرج، جلگه رخ و میاندوآب مورد کشت وبررسی قرار گرفت و با توجه به صفات مطلوب و میانگین عملکرد 7.361 تن در هکتار رتبه اول عملکرد را به خود اختصاص دادو برتری نسبت به شاهد ها را از خود نشان داد. در مجموع جو جلگه دارای برتری عملکرد حدود450 کیلوگرم در هکتار نسبت به رقم بهمن در آزمایشات اجرا شده در استان خراسان رضوی بود. با احتساب اختصاص 20 هزار هکتار از اراضی آبی اقلیم سردکشور برای لاین جدید و استفاده زارعین، و افزایش سطح زیر کشت تا 50 هزار هکتار از اراضی این اقلیم در یک دوره هفت ساله افزایش منافع ناخالص معرفی رقم جدید نسبت به شاهد بهمن برابر 1695562 میلیون ریال و ارزش حال منافع ناخالص رقم جدید نسبت به رقم شاهد بهمن برابر 909103 میلیون ریال برآورد شده است. جو جلگه دارای ارتفاع بوته آن حدود 90 سانتی متر، زودرس، مقاوم نسبت به خوابیدگی، مقاوم به ریزش دانه و دارای سازگاری وسیع در مناطق سرد کشور میباشد. واکنش این لاین نسبت به بیماریهای زنگ زرد و سفیدک سطحی نیمهمقاوم و نسبت به بیماری های لکه برگی جو نیمهحساس است. واکنش این لاین به سرمای زمستانه متحمل می باشد. از نظر کیفیت، این لاین دارای میانگین پروتیین 12 درصد می باشد که نشان دهنده کیفیت قابل قبول این لاین برای استفاده به عنوان علوفه میباشد. با توجه به پتانسیل عملکرد بالا و سازگاری خوب جو جلگه در اکثر مناطق سرد استان، مقاومت به خسارت سرما، مقاومت به خوابیدگی و ریزش و سایر صفات زراعی مطلوب، این لاین، جهت کشت در اراضی پر پتانسیل اقلیم سرد استان نامگذاری و آزادسازی شد. اراضی واقع در شهرستانهای قوچان، فریمان، تربت حیدریه و سایر مناطق سرد استان از مناطق مستعد برای کشت و توسعه رقم جدید به شمار میآیند.

نویسندگان

سیدعلیرضا رضوی

استادیار سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، بخش تحقیقات اصلاح وتهیه نهال و بذر، مشهد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :