ارزیابی توان بوم شناختی حوضه آبریز زنجان با تاکید بر توسعه صنعتی و با مقایسه دو مدل تحلیل سلسله مراتبی(AHP) و همپوشانی نقشه ها(Mac Harg)
محل انتشار: پنجمین همایش ملی مهندسی محیط زیست
سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,806
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
CEE05_002
تاریخ نمایه سازی: 2 شهریور 1390
چکیده مقاله:
استقرار نامناسب استقرار نامناسب فعالیت های صنعتی در مجاورت زیستگاه های حساس، سبب تخریب منابع طبیعی می شود، بنابراین نحوه استقرار فعالیتهای صنعتی با توجه به توان بوم شناختی این محدوده ها، یکی از موضوعات مهم برای رسیدن به توسعه پایدار محسوب می شود. در استان زنجان از جمله مناطق مهم استقرار این فعالیت ها، حوضه آبریز زنجان است. در مقاله حاضر با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی و روش همپوشانی نقشه ها ابتدا به شناسایی توان بوم شناختی پرداخته و سپس تناسب یا عدم تناسب استقرار صنایع در این حوضه مورد سنجش قرار گرفت. روش پژوهش به دو روش اسنادی و میدانی صورت پذیرفته است. یافتههای پژوهش نشان میدهد که در روش همپوشانی، محدوده دارای توان درجه یک وسعت 91067/2 هکتار(20درصد)، توان درجه دو 35649هکتار(7درصد) و طبقه نامناسب 329024هکتار(73درصد) را به خود اختصاص داده است در صورتی که در روش تحلیل سلسله مراتبی محدوده دارای توان درجه یک 7/46456هکتار(1/10درصد)، توان درجه دو 247142/2هکتار(54/2درصد) و طبقه نامناسب نیز 162000/8هکتار(35/7درصد) وسعت منطقه را اشغال نموده است. نتایج بررسی نشان میدهد که محدودههای نامناسب برای توسعه صنعتی، در حال حاضر محل استقرار واحدهای صنعتی می باشد. از جمله پیشنهاداتی که در این پژوهش به آن پرداخته شده است می توان به اصلاح وضع موجود کاربری اراضی، استفاده بهینه از توان بوم شناختی و تجدید نظر اساسی در خصوص استقرار و فعالیت واحدهای صنعتی اشاره نمود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رقیه پرچیانلو
کارشناس ارشد ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :