بررسی غلظت مواد شوینده و اثرات آن بر تراکم و تنوع فیتوپلانکتونها در مصب رودخانه ها (تجن، سرخرود و بابلرود) در استان مازندران

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,173

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CEE06_740

تاریخ نمایه سازی: 30 آبان 1391

چکیده مقاله:

این مطالعه به منظور مقایسه اثر مواد شوینده بر روی تراکم و تنوع فیتوپلانکتونها انجام شد. پژوهش در اردیبهشت ماه سال1390 انجام پذیرفته است که طی آن تراکم فیتوپلانکتونها در نمونه برداری در سطح و عمق 5/0 متری سه مصب رودخانه بابلرود، تجن و سرخ رود مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده 18 گونه فیتوپلانکتون در شناسایی شده است. بیشترین تراکم فیتوپلانکتونهای مشاهده شده در رودخانه سرخ رود دیده شده که مربوط به گونه های Microcystis sp. و Sphaerocystis schroeteri می باشد. میزان دترجنت در عمق نیم متری در رودخانه سرخ رود به خصوص در میانه و ابتدای نسبت به همین پارامتر در رودخانه های دیگر بیشتر می باشد که تراکم فیتوپلانکتونهای شناسایی شده نیز در این ایستگاه نیز بیشتر است که نشان دهنده یک ارتباط معنی دار (p=0.05) ب غلظت مواد شوینده می باشد. با توجه به محاسبه شاخص شانون و سیمپسون برای ایستگاه های مختلف بر روی سه رودخانه بابلرود، تجن و سرخرود مشخص گردید که بیشترین تنوع گونه ای در ایستگاه بابلرود 3 (ابتدای بابلرود) مشاهده شده است و چیرگی گونه ها در سرخرود 3 (ابتدای سرخرود) مشاهده شده است. در بررسی تعدا فیتوپلانکتونها در سه ایستگاه (مصب، آخر و میانه) رودخانه های بابلرود، تجن و سرخ رود مشاهده شده است که هر چه از ابتدای رودخانه به سمت مصب رودخانه ها پیش می رویم تغییر چشمگیری در تعداد فیتوپلانکتونها مشاهده نمی شود. بر اساس آزمون همبستگی بین میزان دترجنت و تراکم فیتوپلانکتونهای Diatoma sp.، Nitzschia sp. در رودخانه های بابلرود، سرخرود و تجن همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد. رشد و توسعه فیتوپلانکتونها بستگی به وجود دترجنت دارد و دترجنت نقش تعیین کننده در تکثیر و تعداد آنها ایفا می نماید.

نویسندگان

علی ماشینچیان

گروه بیولو‍ژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی

مریم خدادایان

گروه بیولو‍ژی دریا ، دانشکده علوم و فنون دریایی ، دانشگاه آزاد اسلا

سید محمدباقر نبوی

گروه بیولوژی دریا دانشکده علوم و فنون دریایی خرمشهر

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ales, D.L. 2006. Marin phytoplankton bloom. ICES of Marin Science ...
  • ROPME, 2005, Manual of Oceanographic Observation and Pollution Analysis Methos. ...
  • Standard method, 1989; ASTM. Annual Book of Standard, 1996 Havens, ...
  • ASTM, 1996, Standard Method, 1989, APHA, 2000, 1995, 291Makarova, Plankton ...
  • نمایش کامل مراجع