بررسی آلودگی زیست محیطی صنایع پتروشیمی عسلویه و تاثیرات آن بر سلامت جسمی و روانشناختی ساکنان بومی (مطالعه موردی: شهرستان عسلویه)

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 5,519

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CEZ02_032

تاریخ نمایه سازی: 28 شهریور 1394

چکیده مقاله:

شهرستان عسلویه، قلب تپنده ی اقتصاد ایران و قطب استقرار بزرگترین پالایشگاه های نفتی و صنایع پتروشیمی به عنوان نام آورترین شهر، تولید گاز کشور شناخته می شود که دیدن آن افتخار را بر هر ایرانی ارزانی می دارد. با این وجود، مشعل های پالایشگاه های منطقه که یکی از درآمدهای اصلی برای کشور نیز به شمار می آید، باعث آلودگی شدید محیط زیست در منطقه شده است. به گفته ی برخی کارشناسان و سازمان ها، آلودگی هوای عسلویه 100 برابر تهران است. تولید مواد و پسماندهای شیمیایی و هدایت این مواد آلوده کننده به سمت مشعل هایی که رو به آسمان عسلویه قد برافراشته اند، خطر ابتلاء به بیماری های تنفسی را افزایش داده است. اکثر تحقیقات قبلی در این منطقه، به بررسی تأثیرات این آلودگی و آلاینده های شیمیایی و صنعتی بر تخریب سواحل، زمین های کشاورزی و فرسایش خاک، انقراض گونه های جانوری و گیاهی در جنگل حرا، آلودگی خلیج فارس و کاهش آبزیان به علت دفع پسامدهای شیمیایی پرداخته اند؛ حال آنه مطالعه حاضر، ضمن تأیید این تأثیرات زیست محیطی در منطقه، در صدد بررسی آثار این الاینده های شیمیایی و آلودگی هوا و صوتی بر بهداشت جسمی و روانشناختی، مردم بومی ساکن در دو شهر بزرگ عسلویه و نخل تقی می باشد. به جرأت می توان گفت این اولین مطالعه ای است که در صدد بررسی تأثیرات این عوامل آلاینده زیست محیطی بر سلامت جسمانی و روانشناختی دو شهری که حدود 36 هزار جمعیت بومی، در فاصله کمتر از یک کیلومتر این پالایشگاه ها، قرار دارند. روش تحقیق در مطالعه حاضر؛ توصیفی- تحلیلی و با استناد به داده های کلان و استناد به داده های کلان و اسناد و مدارک نظری می باشد. بررسی نتایج تحقیقات پیشین، نشان داد که مسلماً این آلودگی های شیمیایی و به ویژه ذرات معلق (3)NH, SO(X), NO(X), (2)O, (2)CO, CO در احتمال ابتلا به تنگی نفس، سردردهای میگرنی، کم هوشی کودکان، سقط جنین مادران باردار، ابتلا به بیماری های پوستی، برونشیت مزمن و سرطان، مشکل غلظت خون، افزایش افسردگی، بی حالی، خشم و عصبانیت و ظهور نشانگان بیماری اوتیسم در کودکان، مؤثر است.

نویسندگان

علی محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی خانواده، دانشگاه شهید چمران اهواز

سیروس عالی پور

استادیار و عضو هیئت علمی گروه روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز