مدیریت منابع آب سطحی با استفاده از روش زنجیره مارکوف (مطالعه موردی: وقوع حالت های مختلف هیدرولوژیکی در رودخانه شاپور استان بوشهر)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,452

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CMMS02_533

تاریخ نمایه سازی: 22 بهمن 1392

چکیده مقاله:

بدیهی ترین و ابتدایی ترین پارامتر در مدیریت و تصمیم گیری برای هر سیستمی آمار و اطلاعات می باشد. هر چه اطلاعات و داده های تصمیم گیران واقعی تر و صحیح تر باشد، برنامه های مدیریتی بهتری تنظیم و اجرا می گردد. یکی از روش های گردآوری اطلاعات پیش بینی بر اساس اقعیات است.زنجیره مارکوف (Markov Chain) یک روش ریاضی برای مدل سازی فرآیندها و پیش بینی پیشامدها بر اساس احتمالات است. زنجیره مارکوف، دنباله ای از متغیرهای تصادفی است که همگی این متغیرهای تصادفی دارای فضای نمونه ای یکسان هستند اما، توزیع احتمالات آنها می تواند متفاوت باشد و در ضمن هر متغیر تصادفی در یک زنجیره مارکوف تنها به متغیر قبل از خود وابسته است.در این نوشتار سعی شده تا توانایی این روش به عنوان یک قالب برای تعیین میزان وقوع حالت های مختلف هیدرولوژیکی از جمله خشکسالی و ترسالی رودخانه ها، جهت مدیریت بهینه منابع آب سطحی استان خشک و کم آب بوشهر مورد بررسی قرار گیرد بدین منظور با بهره مندی از داده های مربوط به آورد سالیانه رودخانه شاپور- واقع در استان بوشهر- و در قالب زنجیره مارکوف، احتمال وقوع حالت های مختلف هیدرولوژیکی محتمل برای این رودخانه پیش بینی گردید و سپس با مقایسه نتایج حاصله با اطلاعات موجود، توانایی زنجیره مارکوف برای انجام موارد مشابه سنجیده شد.نتایج حاصل از این محاسبات، کارآیی زنجیره مارکوف- به عنوان یک ابزار مدیریتی- در برآورد و پیش بینی وقوع حالت های مختلف هیدرولوژیکی را تأیید می کند. این نتایج که شامل پیش بینی درصد وقوع پدیده های خشکسالی و ترسالی در رودخانه شاپور در بازه زمانی بلند مدت می باشد، می تواند ما را در مدیریت صحیح یکیازاصلی ترین منابع آب سطحی استان بوشهر یاری رساند. از دیگر نتایج حاصل از این تحقیق آن است که احتمال بروز پدیده خشکسالی هیدرولوژیکی رودخانه شاپور در بازه زمانی بلندمدت 39/4 درصد برآورد گردید

نویسندگان

هادی دل افکار

کارشناس آبیاری و کارشناس ارشد علوم اقتصادی، رئیس گروه اموراقتصادی استانداری بوشهر

طاهره زارعی

کارشناس ارشد توسعه اقتصادی و برنامه ریزی، کارشناس مطالعات اقتصادی استانداری بوشهر

محمد هادی روحیان

کارشناس ارشد منابع آب، عضو هیئت علمی و مدرس گروه منابع طبیعی، آب و خاک مرکز آموزش علمی کاربردی جهاد کشاورزی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :