تفکر شیعی در نگارگری دوره تیموری

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 855

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CONFIR02_032

تاریخ نمایه سازی: 28 اسفند 1394

چکیده مقاله:

دوره تیموری، درخشانترین دوره تاریخی در عرصه نگارگری می باشد که نه تنها شاهد شکل پذیری علوم دینی شیعه بود، بلکه دوره ارتقای هنر اسلامی توام با حکمت تشیع می باشد. هنر اسلامی ایران در روند رو به رشد خود، با تأسیس مبانی و اصول مستقل از هنر اعراب و بیزانس، به تدریج توانست میان نحله های فکری مختلف بر پایه تشیع پیوند ایجاد نماید که اوج آن سرانجام در دوره صفویه مشاهده می شود. مضامین شیعی در نگارگری دوره تیموری، تمثیل معنوی و تجلی روح تقکر عظیم اسلامی را بیان می نماید. در این نوشتار، کوشش شده است که با تحلیل نگاره های مذهبی در دوره تیموری، نخستین تلاشهای تشیع در راستای بسترسازی فرهنگی و اثبات جایگاه ولایت و امامت مطرح شود و سرچشمه های حکمت معنوی تشیع و نقش آن در هنر اسلامی دوره تیموری بررسی شود.سوال تحقیق بدین قرار است که دریابیم سیر تحول شکل گیری حکمت شیعه چگونه بوده و چه تاثیری در ساختار مضامین نگارگری دوره تیموری داشته است.اطلاعات تحقیق بر اساس شیوه کتابخانه ای جمع آوری شده و هدف ریشه یابی مفاهیم عمیق تشیع و بازتاب آن در نسخ مصور نیموری است.انس با روایات و معارف اهل بیت و گرایش سلاطین تیموری، زمینه ایجاد یک رستاخیز دینی و نوزایش فکری را در ایران قرن دهم هـ.ق فراهم نمود، بر این اساس فضای فکری صفویه، ریشه در رویکرد هوشمندانه تشیع از قرن هشتم هـ. ق دارد و تا عصر معاصر توانسته است، روح متجلی خود را حفظ نماید.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

مرضیه تراجی

کارشناسی ارشد تصویرسازی دانشگاه تهران عضو هیئت علمی دانشکده معماری و هنر دانشگاه گیلان رشت، دانشگاه گیلان، دانشکده معماری و هنر، گروه گراف

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آژند، یعقوب (1382). تاریخ ایران دوره تیموریان، تهران، نشر جامی ...
  • اکبری، تیمور، کاشا نی، پوریا (1388).تاریخ هنر نقاشی و مینیاتور، ...
  • بورکهارت، تیتوس(372 1).مدخلی بر اصول و روش هنر دینی، جلال ...
  • دوری، کارل جی (1368). هنر اسلامی، رضا بصیری مژدهی، تهران، ...
  • رهنورد، زهرا (1388). حکمت هنر اسلامی، تهران، سازمان مطالعه و ...
  • شایگان، داریوش(1385) هانری کربن آفاق تفکر معنوی در اسلام ایرانی، ...
  • فهیمی فرد، اصغر(1385). جستاری در زیبایی شناسی هنر اسلامی، فصلنامه ...
  • نمایش کامل مراجع