روش نوین جلوگیری از تخریب مراتع و تأثیرات اقتصادی اجتماعی آن با استفاده از گیاه باریجه (مطالعه موردی: مرتع ویسرگرماج شهرستان گرمسار)

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,396

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

DESERT01_013

تاریخ نمایه سازی: 30 مرداد 1391

چکیده مقاله:

بیشتر مراتع ایران بدلیل واقع شدن در مناطق خشک و نیمه‌ خشک و چرای مفرط دام از نوع مراتع فقیر می‌باشند. گیاه باریجه یکی از گیاهان مهم مرتعی، دارویی و صنعتی بوده که در مناطق کوهستانی و ییلاقی و در ارتفاعات که بیشتر نزولات بصورت برف است رویش دارد. در این پژوهش با هدف جلوگیری از تخریب مراتع به مطالعه روش جایگزینی گیاه باریجه با تعداد دام موجود در مرتع پرداخته شده است. مرتع ویسر با وسعت 4154هکتار از اواسط خرداد هر سال به مدت صد روز مورد تعلیف 1300 رأس دام سبک قرار می گیرد که میزان درآمد خالص دامداری در حدود 8/16 میلیون ریال می باشد، در حالی که میزان درآمد خالص برداشت باریجه در300 هکتار از مراتع حدود 580 میلیون ریال در همان سال می باشد. تا کنون در حدود 900 هکتار از سطح مراتع ویسر زیر کشت گیاه باریجه رفته و‬ تعداد دام مرتع از 1300 رأس در سالهای قبل به 200 رأس در سال 89 کاهش یافته است. این اقدام در حفظ مراتع امری قابل توجه بوده که علاوه بر این، میزان درآمد حاصل از برداشت باریجه 3 برابر درآمد حاصل از دامداری است. با اجرای این طرح طی یک دوره شش ساله علاوه بر بالارفتن سطح درآمد مرتعداران از طریق برداشت باریجه با تشکیل شرکت تعاونی بهره برداری، درآمدهای خالص از اجرای این طرح به سهام مرتعداران عضو تعاونی افزوده می شود.

نویسندگان

احمد گلیوری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی- همزیستی با بیابان، مرکز تحق

احمد رضا پناهیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی- همزیستی با بیابان، مرکز تحق

مجید کریم پور ریحان

دانشیار مرکز تحقیقات بین المللی بیابان، دانشگاه تهران

حمید رضا ناصری

استادیار مرکز تحقیقات بین المللی بیابان، دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • امیدبیگی، . 1376، رهیافت‌های تولید و فرآوری گیاهان دارویی. طراحان ...
  • کریمی، ف.1377، بررسی گیاهان دارویی ایران در مناطق مختلف و ...
  • سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، 1383.منابع طبیعی ان:دیروز، امروز، ...
  • مقدم، م. ر، 1386، مرتع و مرتعداری. انتشارات دانشگاه تهران، ...
  • نمایش کامل مراجع