مطالعات پوشش گیاهی، ارزیابی و اندازه گیری و ارائه راهکارهای مدیریتی و اصلاحی برای حوزه آبخیز طالقان (مطالعه موردی زیر حوزه سوهان- لهران)

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,105

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

DESERT01_165

تاریخ نمایه سازی: 30 مرداد 1391

چکیده مقاله:

با توجه به برداشت غیر اصولی از منابع طبیعی تجدید شونده ، شاهد تخریب و کاهش تولید مراتع هستیم، رفع این مشکلات انجام عملیات اجرایی اصلاح و یا تغییر شیوه بهره برداری را می طلبد که این نیز نیاز به شناخت ویژگی های پوشش گیاهی مراتع دارد. با توجه به هدف از مطالعه که بررسی ویژگی های پوشش گیاهی، ارزیابی و مدیریت در منطقه بود، زیر حوزه سوهان- لهران در محدوده طول های جغرافیایی 30 و '34 و ْ 50 تا 00 و'60 و ْ50 و عرض های 30 و '10 و ْ 36 تا 00 و'18 و ْ36 با مساحت 7524 هکتار انتخاب گردید. در این مطالعه پس از تعیین تیپ های گیاهی با استفاده از روش ژئومورفولوژی (واحد کاری) عملیات میدانی انجام و فاکتورهای درصد پوشش گیاهی، ترکیب گیاهی، وضعیت مرتع، گرایش وضعیت مرتع، وضعیت فرسایش خاک، تولید گیاهان قابل چرای دام، علوفه قابل دسترس، خوشخوراکی گیاهان و در نهایت ظرفیت چرایی هر تیپ مشخص گردید در گام بعد برای هر تیپ گیاهی برنامه های مدیریتی و یا اصلاحی مناسب، مطابق با وضعیت تیپ های گیاهی پیشنهاد شد. به طور کلی در منطقه 9 تیپ گیاهی شناسایی شد که تیپ های Hordeum marinom-Poa bulbosa و glaucus Stipa barbata-Senesio به ترتیب با مقادیر86/37 و 46/28 بیش ترین و کم ترین درصد پوشش را داشتند. همچنین وضعیت مرتع نشان داد که 8 تیپ دارای وضعیت متوسط و دیگری وضعیت ضعیف دارد، مطالعه ترکیب گیاهی منطقه نیز 24% گیاهان را کلاس I، 18.4% کلاس II و 57.6% کلاس III نشان می دهد. در نهایت نیز با توجه به وضعیت تیپ ها انجام روش مرتعداری طبیعی در تیپ های دارای وضعیت متوسط و انجام روش مرتعداری مصنوعی نظیر؛ قرق در تیپ نهم پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها:

ارزیابی پوشش گیاهی ، تیپ گیاهی ، مدیریت و اصلاح مراتع ، طالقان

نویسندگان

حسن براتی

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

حسین ارزانی

استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

رمضان ذاکری

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

علیرضا اولیایی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ارزانی، حسین، 386 1، تجزیه و تحلیل روش‌های اندازه‌گیری و ...
  • ژانی، حسین، جعفری محمد؛:یوسفی، شهرام؛ فرح‌پور، مهدی، 384 1، مدل ...
  • مصداقی، منصور، 1372 مرتع‌داری در ایران. آستان قدس رضوی. ...
  • مقدم، محمدرضا، 1378، مرتع ومرتعداری، انتشارات دانشگاه تهران ...
  • مسیبی، مرضیه، 1383، تعیین اندازه واحد دامی و نیاز روزانه ...
  • - Jaya Kumar, S., Arockiasamy D.I., & S. Johon Brito. ...
  • - Doherty, T. Allen-Diaz, B. and Kelly, M. 2006. Using ...
  • _ Saco, P. M., Willgoose, G. R. and Hancock, R. ...
  • نمایش کامل مراجع