اثر باران اسیدی بر شستشوی ریز مغذی های روی و مس از خاک: مطالعه موردی در مجتمع مس سرچشمه

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 6,088

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

EGM01_001

تاریخ نمایه سازی: 16 شهریور 1385

چکیده مقاله:

مطالعه هیدروشیمیایی چندین مورد ازبارندگی های سالهای 84 و 85 در مناطق مجاور مجتمع مس سرچشمه رفسنجان، وقوع باران های اسیدی در این مناطق را نشان داد که علت آن خروج حجم زیادی از گاز SO2 از دودکش های کارخانه ذوب این مجتمع می باشد. برای بررسی تاثیر این بارندگی ها بر تحرک و شستشوی دو ریز مغذی گیاهی مس (Cu) و روی (‌Zn) از خاک های منطقه (عمدتا از نوع انتی سول و اینسپتی سول) ، عملیات آزمایشگاهی شبیه سازی باران اسیدی بر روی ستون های دست نخورده خاک با طول 45 تا 50 سانتیمتر و قطر 6 سانتی متر انجام شد. محلولهای اسیدی با pH 3.1 ( پیش بینی شرایط حاد)، 4.1 ( باران های اسیدی ثبت شده در منطقه) و 5.6 (باران کاملا طبیعی) در حجم معادل میانگین بارندگی منطقه (370 میلی متر) به مدت 31 روز بر روی 9 ستون خاک برداشت شده ازاطراف کارخانه ( هر نقطه، 3 نمونه ستونی) ریخته شد. محلول زهکش شده از انتهای ستون های خاک جمع آوری و مورد تجزیه شیمیایی قرار گرفت. افزایش چند واحدی pH محلول ها پس از عبور از ستون های خاک نشان دهنده قابلیت نسبتا خوب خاک های منطقه در خنثی سازی بارش های اسیدی بود. با این وجود نتایج تجزیه شیمیایی دو عنصر مس و روی نشان داد که مقدار فلز شسته شده، رابطه مستقیم با مقدار یون SO4محلول یعنی شدت اسیدیته بارش ها دارد و به ازای بارندگی سالانه 370 میلی متر در منطقه حدود ppb 32 عنصر روی و ppb 41 عنصر مس از بخش های فوقانی خاک به قسمت های زیرین انتقال می یابد.ضمن اینکه نتایج اندازه گیری مقدار مس و روی قابل جذب موجود در خاک با استفاده از محلول عصاره گیرDTPA حاکی از افزایش مقدار قابل جذب این فلزات پس از تاثیر بارانهای می باشد. همگی این تغییرات می توانند در دراز مدت اثرات منفی و مثبتی بر محیط زیست منطقه داشته باشند.

کلیدواژه ها:

سشتشوی ریز مغذی ها ، باران اسیدی ، سرچشمه

نویسندگان

سید محمد میرحسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی زیست محیطی، دانشگاه شهید باهنر کرما

جمشید شهاب پور

استاد بخش زمین شناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

محمدهادی فرپور

استادیار بخش خاکشناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

مینو بهروز

استادیار بخش خاکشناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • کنراد منگل، ارنست کرکبی (1972): اصول تغذیه گیاه. ترجمه سالاردینی، ...
  • Jyung, W.H., Ehmann, A., Schneider, K.K. and Scala, J. (1975): ...
  • Neill, P.O.(1 993) : Environmen tal Chemistry, Chapman and Hall, ...
  • Manahan, S.E. (2005) : Enviro nmental Chemis try, CRC PRESS, ...
  • -Tomlins on, G.H .(2003) :Acidic depo sition, nutrient leaching and ...
  • Driscoll, C .T., Lawerence, C .B 0. Bulger, A.J., B ...
  • McFee , W.W. (1980) :Sensitivity of soil regions to long-term ...
  • نمایش کامل مراجع