ارزیابی اکولوژیک زیستگاه های ساحلی سواحل ایرانی دریای خزر (محدوده استان مازندران، نوشهر- بابلسر)، بر اساس مدل CMECS، با بکارگیری سامانه اطّلاعات جغرافیایی (GIS)

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,792

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ESPME02_369

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1391

چکیده مقاله:

مدیران منابع طبیعی و برنامه ریزان زیست محیطی با مشکلات متعدّدی در تصمیم گیری برای حفاظت زیستگاه های ساحلی- دریایی، بهره برداری پایدار از ذخایر ارزشمند و مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی (ICZM) مواجه هستند و از طرفی بدون در دسترس بودن نقشه های پایه بر مبنای سامانه اطّلاعات جغرافیایی (GIS) بر اساس معیارها و استانداردهای موجود و مدیریت منابع و ذخایر، اجراء برنامه های حفاظت از بوم سازگان و زیستگاه های حسّاس و آسیب پذیر به تأخیر افتاده و ارزیابی وضعیت آنها غیر ممکن می شود. این تحقیق طی یک دوره یک ساله (1390 – 1389) و چهار بار بررسی میدا نی فصلی (جهت مشخّص نمودن تأثیرات احتمالی ناشی از تغییرات آب و هوایی فصول) با هدف شناسایی، طبقه ‌بندی و کد بندی زیستگاه های ساحلی سواحل ایرانی، منطقه نوشهر- بابلسر در استان مازندران بر اساس استانداردهای اکولوژیکی مدل CMECS انجام گرفت. همچنین برای همسانی با معیارهای بین المللی طبقه ‌بندی بر اساس دو گروه از لایه های اطّلاعاتی شامل اجزای ژئومورفولوژی سطح (SGC) و اجزای پوشش زیستی (BCC)، تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ایی و نقشه های پوشش مکانی با به کارگیری سامانه اطّلاعات جغرافیایی (GIS) انجام گرفت. کد بندی مورد استفاده در این مدل در بر گیرنده 20 کد استاندارد تحت تأثیر آبهای شیرین (Freshwater InfIuenced)، از سیستم کدبندی مدل CMECS III می باشد، که در نهایت به ارائه راهکارهای مدیریتی جهت برنامه ریزی حفاظت و توسعه پایدار کمک خواهد نمود و از دیدگاه مدیریت شیلات و محیط زیست در راستای تحقّق برنامه های راهبردی حائز اهمیت خواهد بود. نتایج حاصل از بررسی های انجام گرفته مشخّص نمود. تنوّع زیستگاهی منطقه مورد مطالعه محدود به چهار گروه زیستگاه های ساحلی، شنی- ماسه ای به عنوان گروه غالب در منطقه و همچنین زیستگاه های مصبی (رودخانه های دائمی و فصلی)، تالابی- نیزاری و نیز جنگلی می باشد. تأثیر پذیری از تغییرات محیطی (فصل) نیز برای دو دوره نوسانات زمانی بهار - تابستان و پاییز - زمستان از یکدیگر متمایز و قابل تفکیک می باشند.

کلیدواژه ها:

ارزیابی اکولوژیک ، زیستگاه های ساحلی ، مدل CMECS ، سامانه اطّلاعات جغرافیایی(GIS) ، استان مازندران (محدوده نوشهر – بابلسر) ، سواحل ایرانی دریای خزر

نویسندگان

مریم نوری بالانجی

کارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی شاخه شیلات تکثیر و پرورش آبزیان، دانش

فریدون عوفی

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات شیلات ایران

زهرا نوری بالانجی

کارشناس ارشد - MBA

سمانه نوری

کارشناس معماری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Beatley, T. D. , Brower, J. and Schwab A. K. ...
  • Brown, B. (1993) A classification system of marine and estuarine ...
  • Cowardin, L. M. , Carter, F. C. , Golet E. ...
  • Keefer, M. L. , Peery, C. A. , Wright, N. ...
  • Kutcher, T. E. , Garfield, N. H. , Raposa, K. ...
  • for a c omprehensive habitat and land use classification system ...
  • Lund, K. , Wilbur, A. R. (2007) Habitat Classification Feasibility ...
  • Madden, C. J. _ Goodin, K. L. , Allee, R. ...
  • Owfi, F. , Rabbaniha, M. , Shahraki, M. _ (2009) ...
  • Tyrrell, M. C. (2004) Strategic plan for mapping Massachusets benthic ...
  • marine habitats. Boston, Massachusets Office of Coastal Zone Management. 58p. ...
  • Valentine, P. C. , Todd, B. J. , Kostylev, V. ...
  • نمایش کامل مراجع