بررسی وضعیت فسفر قابل استفاده در خاک های استان کرمان و نگرشی به نیاز منابع کودی آن در گذشته در مقایسه با مقادیر تامین شده آن با استفاده از سی سال داده های آزمایشگاهی

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,215

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

FERTILIZER01_136

تاریخ نمایه سازی: 22 مهر 1389

چکیده مقاله:

وضعیت مقدار عناصر غذایی ضروری قابل استفاده در خاک های زراعی و باغی استان تعیین کننده میزان نیاز هر نوع ماده کودی در این منطقه می باشد. آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان دارای داده هایی حاصل تجزیه بالغ بر 10000 هزار نمونه خاک از اوایل دهه 50 شمسی است. هدف از این تحقیق تجزیه و تحلیل داده های میزان قابل جذب عنصر غذایی فسفر در این خاک ها می باشد، همچنین براساس داده های سطح زیر کشت و داده های آزمایشگاه، مقدار کود فسفره مورد نیاز تخمین گردد و با مقدار تامین این کود در سالهای گذشته مقایسه گردد. برای انجام این تحقیق ابتدا کلیه داده های موجود در آرشیو این آزمایشگاه جمع آوری گردید. سپس یک بانک اطلاعاتی برای این داده ها در محیط نرم افزارExcelطراحی شد. پس از دیجیتال شدن داده های آزمایشگاه، با استفاده از قابلیت های نرم افزار مذکور و با استفاده از فرامین فیلتر و فرمان هیستوگرام، داده های میزان فسفر (بیش از 5495 نمونه) به صورت کلی و به شکل طبقه بندی شده بر اساس عمق های کمتر از 50 سانتیمتر و بیشتر از 50 سانتی متر عمق خاکف گروه بندی شدند. آمار مربوط به سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی استان در سالهای 1371 تا 1388 جمع آوری گردید. براساس داده های بدست آمده میزان کود مورد نیاز طبق معیارهای توصیه های عمومی و با استفاده از حدود بحرانی مقدار فسفر در خاک (آزمون خاک) برای محصولات زراعی و باغی بر اساس سطح زیر کشت آنها محاسبه گردید. آمار مربوط به تامین کود در استان نیز جمع آوری شد. نتایج نشان داده که بیش از 80 درصد خاک های استان میزان فسفر قابل جذب کمتر از حد بحرانی دارند. البته میزان فسفر خاک ها در ضخامت 50 سانتیمتر اولیه خاک بیشتر از لایه های پایینتر است، سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی استان در سالهای 1371 تا سال 1388 افزایش یافته که سهم بیشتر این افزایش مربوط به افزایش سطح زیر کشت محصولات باغی می باشد. میزان نیاز به کود فسفره در طی سالهای مورد مطالعه افزایش یافته است. نیاز به کودهای فسفره بر حسب نتایج آزمون خاک بیش از میزان نیاز به این کود با استفاده از توصیه های عمومی برآورد شد. نتابج این تحقیق نشان داد همواره مقدار کود فسفره کمتر از نیاز استان تامین شده است.

نویسندگان

هرمزد نقوی

استادیار پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بادی ا. س and آ. آ. ویل (1385). سرشت و ...
  • ترابی. م ad م. ج. ملکوتی 1378). ارتباط کمیت و ...
  • غیبی م. ن and م. ج. ملکوتی (37). "تعیین حد ...
  • ملکوتی م.ج. م. س. درودی et al. (1379). , توصیه ...
  • ملکوتیه م. ج and م. همایی (1383). حاصلخیزی خاکهای مناطق ...
  • Boyle, F. W. and W. L. Lindsay (1986). "Manganese Phosphate ...
  • Lindsay, W. L. (1979). Chemical _ soilsNew York John Wiley. ...
  • نمایش کامل مراجع