رعایت اصول زیست محیطی در مسیریابی با استفاده از GIS مطالعه موردی : راه آهن رشت – انزلی

محل انتشار: همایش ژئوماتیک 82
سال انتشار: 1382
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,393

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GEO82_03

تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1384

چکیده مقاله:

در پروژه های راه سازی به منظور کاهش آسیب رسانی به منابع زیست محیطی و نیل به اهداف توسعة پایدار، ناگزیر باید پارامترهای زیست محیطی در فرایند مسیریابی دخالت داده شوند . برای رسیدن به این هدف از مسیریابی به شیوه خودکار، با سیستم های اطلاعات جغرافیائی (GIS) استفاده شد ومسیر راه آهن رشت به انزلی به عنوان نمونه موردی انتخاب گردید . در همین رابطه ابتدا پارامترهای تأثیرگذار بر مسیریابی راه آهن شناسائی شدند . این پارامترها شامل شیب، خصوصیات زمین شناسی، خصوصیات خاک، پوشش اراضی، رودخانه ها، راه ها و میراث فرهنگی می باشد . داده های پارامترهای یاد شده جمع آوری و یا تهیه شدند . نقشه های شیب،رودخانه ها و راهها از نقشه های توپوگرافی رقومی مقیاس 1:25000 استخراج شدند و نقشه پوشش اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره لندست ٧ (سنجندة+ETM) مربوط به سال ٢٠٠٠ میلادی تهیه شد . به این منظور ابتدا تصاویر مورد تصحیح هندسی قرار گرفته وژئوکد شدند. سپس به منظور وضوح بهتر، باندهای مختلف ترکیب شدند. بر اساس این تصاویر رنگی ترکیبی، طبقه بندی به روش تلفیقی صورت گرفت و نقشه پوشش اراضی تهیه شد . همچنین نقشه های معتبر و موجود زمین شناسی، خاک و میراث فرهنگی با استفاده از میز رقومی گر، رقومی و مورد استفاده قرار گرفتند. در مرحله بعد با استفاده از روش مقایسه دو به دوبر مبنای نظرات متخصصین محیط زیست و راه سازی، لایه های موجود وزن دهی شده و سپس ر ویهم گذاری شد ند. در نهایت بر اساس الگوریتم مسیریابی در نرم افزار Idrisi مسیرهایی به صورت خودکار طراحی شدند . با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مسیر بهینه از بین این مسیرها و مسیرهای تهیه شده به روش دستی (که توسط مهندسین مشاور راه آهن تهیه شده اند ) انتخاب شد . نتایج نشان می دهد که مسیرهای طراحی شده به شیوه خودکار از لحاظ زیست محیطی به مراتب از مسیرهای طراحی شده با روش دستی بهتر می باشند. در نتیجه پیشنهاد می گردد در پروژه های جدید را ه سازی از فن آوری نوین GIS و نظرات متخصصین محیط زیست به منظور کاستن از خسارات زیست محیطی و بالا بردن دقت و سرعت بهره گرفته شود.

کلیدواژه ها:

اثرات زیست محیطی راه آهن ، سنجش از دور (RS) ، سیستمهای اط لاعات جغرافیایی (GIS) ، طراحی مسیر ، فرایند تحلیل سلسله مراتبی ، (AHP) ، مقایسة دو به دو

نویسندگان

احد ستوده

کارشناس ارشد برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست

علی اصغر درویش صنعت

دانشیار دانشگاه تهران کرج، دانشکده منابع طبیعی

مجید مخدوم

استاد دانشگاه تهران دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ستوده، (احد)، رعایت اصول زیست‌محیطی در مسیریابی راه‌آهن با استفاده ...
  • قدسی پور، (سیدحسن)، مباحثی در تصمیم گیری چند معیاره، فرایند ...
  • مخدوم، (مجید). درویش صفت، (علی اصغر) و همکاران، " ارزیابی ...
  • Carpenter- T.G.(1994). "The Environmental Impacts of railway" John Wiley & ...
  • Dey- p.k (2002). "An integrated assessment model for crOSS_country piplines" ...
  • Feldman- Sandra (1995)." Aprototype for Pipline Routing Using Remotely Sensed ...
  • Jacobs and Voung (2001). "Routing a high speed Railway: A ...
  • Malczwzki- J (1999). "GIS and Multicriteria Decision Analysis" John willy ...
  • Saaty- T.L (1980)." The Analytical Hierarchy process, planning, priority, Resource ...
  • نمایش کامل مراجع