کاربرد GIS در پیش بینی اثرات سناریو های مدیریت کاربری اراضی بر سود ناخالص حوضه آبخیز چهل چای شهرستان مینودشت استان گلستان

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,153

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GISPESU01_021

تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1391

چکیده مقاله:

مدیریت نادرست، بهره برداری بی رویه از خاک، خصوصا کشت متوالی گیاهان زراعی در اراضی کشاورزی حوضه آبخیز چهل چای سبب کاهش بازده اقتصادی این اراضی شده است. به این ترتیب لزوم تجدید نظر در مدیریت کاربری اراضی زراعی یکی از راهکارهای مناسب افزایش در آمد حوضه های آبخیز می باشد. لذا به منظور بررسی اثرات اقدامات مدیریت کاربری اراضی در افزایش درآمد حوضه آبخیز از رویکرد مبتنی بر سناریوسازی و سناریوهای مدیریتی استفاده شده است. بر این اساس و در راستای اهداف مدیریت یکپارچه حوضه آبخیز (IWM) که دارای ابعاد گوناگون اقتصادی،اجتماعی، فرهنگی و فیزیکی می باشند. تنهااز بعد اقتصادی و با تاکید بر دو نشانگر اقتصادی هزینه های متغییر و سود ناخالص چهار اقدام مدیریتی تراسبندی، آگروفارستری، باغکاری و کشت علوفه با استفاده از قواعد تدوین سناریو و کاربرد GIS در غالب 16 سناریوی مختلف و پس از محاسبه هزینه ها و سود ناخالص هر سناریو در یک دوره زمانی 50 ساله، با روش تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) و مقایسه با وضعیت موجود مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که سناریوی 16 (تراسبندی، آگروفارستری، باغکاری و کشت علوفه) بعنوان بهترین سناریو با افزایش سود ناخالص حوزه معادل 16/4 برابر وضع موجود و سناریوهای 12(باغ+آگروفارستری+تراسبندی)، 13 باغ+آگروفارستری+علوفه) و 6 (باغ+آگروفارستری) بعنوان دسته سناریوهای برتر انتخاب شده است. اما نکته قابل توجه اینکه سناریوی شماره 3 ( باغکاری) به تنهایی موجب افزایش سود ناخالص حوزه معادل 4/6 برابر وضعیت موجود می شود. و در تمامی سناریوهای برتر یکی از ارکان اصلی افزایش درآمد می باشد. از طرف دیگر علوفه کاری نیز علاوه بر ایجاد سود مناسب خصوصا در اراضی شیبدار، با توجه به کمبود مرتع در حوضه (164 هکتار) در رشد دامداری و افزایش تولیدات دامی تاثیر بسزایی خواهد داشت. بطور کلی به کمک این رویکرد برنامه ریزان و کلیه بهره برداران آبخیز قادر خواهند بود تا پس از آگاهی از نتایج اقدامات مختلف بر اساس اولویتها و محدودیتها ی موجود قبل از انجام هر گونه فعالیتی و تحمل هزینه و پیامدهای احتمالا ناخواسته، به انتخاب برترین سناریوها در بین سناریوهای ممکن نائل شوند.

نویسندگان

ابوالفضل حاجی ملا حسینی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد س

عباس بخشنده نصرت

استاد گروه جغرافیای دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان

عباس ارغان

استادیار گروه جغرافیای دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • محمدی لوار، .. سعدالدین، ا.، بارانی، ح _ محبوبی، م. ... [مقاله کنفرانسی]
  • بای، محبوبه. امیر، سعدالدین. عبالرسول، سلمان ماهینی.1389. شاخص های اکولوژیک ...
  • وزارت رفاه و تامین اجتماعی، 1389. مصاحبه با وزیر رفاه ...
  • .Ratnam, N.V. 1989. Agricultural policy and land use planning. Agricultural ...
  • .Sadoddin, A. 2006. Bayesian network models for Integrated catcment _ ...
  • Singh, Sh. 2008. Spatial Information for Agriculture Land Use Management ...
  • _ Sadoddin, A., R.A. Letcher, A.J. Jakeman., B. Croke., and ...
  • _ Costa, C.A.B., Silva, P.A.D, and Correia, F.N. 2004. Multicriteria ...
  • نمایش کامل مراجع