بررسی تاثیر برداشت آب از رودخانه توسط سازه آبی بند انحرافی در رفتار هیدرولیکی رودخانه با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS و سیستم آنالیز رودخانه HEC-RAS (مطالعه موردی رودخانه دالکی استان بوشهر)

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 738

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICDAT01_133

تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1395

چکیده مقاله:

در این تحقیق اثر برداشت آب از رودخانه توسط سازه آبی بند انحرافی سرقنات بر رفتار هیدرولیکی سیل در رودخانه دالکی بررسی شده است. بازه منتخب جهت مطالعه و پژوهش دارای طول 39.421 کیلومتربخشی از رودخانه دالکی واقع در حوضه آبریز رودخانه حله در استان بوشهر می باشد. با تلفیق سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS و مدل هیدرولیکی HES-RAS و مشخصات هیدرولیکی و هندسی رودخانه و شرایط مرزی و اولیه، شبیه سازی در حالت جریان دائم انجام شد. ابتدا توسط داده های خام در دسترس که اطلاعات جغرافیایی منطقه هستند شبکه نامنظم مثلثی TIN ارتفاعی منطقه در سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS ساخته شد. پس از آن اطلاعات هندسی مربوط به پلان روخانه، جهت جریان، سطح مقاطع عرضی رودخانه و سایر اطلاعات ژئومتری تهیه و پس از اصلاحات مورد نیاز با عملیات میدانی، به همراه مشخصات سازه های هیدرولیکی و ضریب مانینگ کانال و سواحل رودخانه در مدل هیدرولیکی HES-RAS تعریف گردید. برای تسهیل در ورود مقاطع عرضی و مدل زمین به نرم افزار تعریف گردید. برای تسهیل در ورود مقاطع عرضی و مدل زمین به نرم افزار از اکتنشن HES-GeoRAS که قابل اجرا در محیط GIS است استفاده شده است. مقادیر بده سیلاب به ازای دوره بازگشتهای مختلف نیز، بوسیله تحلیل هیدرولوژیکی سیل و سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS در محدوده تعیین و محاسبه گردید. با توجه به هندسه موجود و شرایط مرزی و اولیه، مدل در دو حالت یرداشت آب از رودخانه توسط سد انحرافی سرقنات و عدم برداشت آب اجرا و پروفیل سطح آب در این دوحالت استخراج و بررسی گردید. پس از اجرای مدل تحلیل حساسیت با توجه به مقادیر ضریب مانینگ مصالح کف و سواحل رودخانه صورت گرفت. با بررسی تاثیر تغییرات ضرایب مانینگ در مدل، مشخص شد که مدل نسبت به این تغییرات حساس نمی باشد در نتیجه ضرایب مانینگ در مقاطع رودخانه از دقت خوبی برخوردار بودند . در نهایت با بررسی نتایج مدل در دوحالت برداشت و عدم برداشت آب مشخص گردید که برداشت آب از روخانه تاثیر چندانی بر هیدرولیک جریان سیل در رودخانه ندارد.

کلیدواژه ها:

سازه آبی ، سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS ، شبکه نامنظم مثلثی TIN ، سیستم آنالیز رودخانه-HEC-RAS

نویسندگان

سعیده منبری

کارشناسی ارشد محیط زیست و منابع طبیعی ، دانشگاه تهران

آرش ملکیان

استادیار دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی تهران

محمد ابراهیم بهبهانی

کارشناس منابع آب سازمان آب منطقه ای بوشهر

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ابریشمی، جلیل، حسینی _ سید محمود، 385 1، هیدرولیکی کانال ...
  • مهندسین مشاور آب و توسعه پایدار 139، مطالعات مرحله اول ...
  • US Army crops of Engineers , 2005 HEC- Geo RAS ...
  • US Army crops of Engineers, 2008, HEC-RAS Hydraulic Reference manual, ...
  • US Army crops of Engineers, 2008, HEC- RAS user's manual, ...
  • Azagra, E., 1999, Floodplain visualization using TINs, CRWR online 3. ...
  • نمایش کامل مراجع