ارزیابی عملکرد واحد فناوری اطلاعات و اربتاطات در سازمان ها با استفاده از مدل کارت امتیازی متوازن واحد فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی نفت ایران

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 6,453

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICEC01_075

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1387

چکیده مقاله:

امروزه با مطرح شدن فنآوری اطلاعات به عنوان یک عامل مهم رقابتی و برتری سازمانی در محیط پررقابت کنونی، سازمان های مختلف به اجبار در پی حرکت به سمت به کارگیری از این فناوری در درون سازمان خود هستند. بدیهی است اجرای هر طرح و پروژه ای در درون سازمان زمانی اثربخش و مفید خواهد بود که با اهداف سازمان همسو باشد. چنین همسویی با اهداف سازمان زمانی میسر می باشد که بکارگیری فنآوری جدید با مطالعه بر روی نیازمندی ها و استراتژی های سازمانی آغاز شود. کاپلان و نورتون، ابزاری برای ارزیابی عملکرد به نام کارت امتیازی متوازن ارائه نمودند. در واقع کارت امتیازی متوازن فراتر از یک ابزار برای ارزیابی عملکرد بوده و چارچوبی برای پیاده سازی اهداف و استراتژی های کلان سازمان را نیز فراهم می آورد. در واقع در سال های اخیر، محدودیت های موجود در روش های سنتی ارزیابی عملکرد از یک سو و نگرش های جدید نسبت به سازمان یا بنگاه اقتصادی از سوی دیگر، در تقویت تغییر نگرش در خصوص نحوه ارزیابی عملکرد سازمان ها نقش چشمگیری داشته است. در اغلب فرایندهای تجاری، با تفکر سنتی به عملکرد سازمان می نگرند و تنها بر اساس یکی از ملاحظات، داده های مالی یا حسابداری، که مبتنی بر بهره وری کارخانه است، از قبیل بازگشت سرمایه، سود هر سهم، کارایی کار مستقیم، و به کارگیری ماشین آلات توجه می کنند. متأسفانه بسیاری از این علایم بی اثر هستند چرا که نگرش به گذشته دارند و به سنجه هایی که در آینده تأثیر خواهند گذاشت توجهی ندارند و به جای کیفیت، تأکید بیشتری بر کمیت دارند. مدل امتیاز دهی متوازن از جمله روشهایی است که نارسایی ها و نواقص روش های سنتی ارزیابی عملکرد را برطرف می کند. این مدل تلفیقی است از معیارهای ارزیابی عملکرد که شاخص های عملکرد جاری، گذشته و آتی را شامل شده و باری ارزیابی عملکرد سازمان، معیارهای غیرمالی را در کنار معیارهای مالی قرار می دهد و به صورت کمی و کیفی به ارزیابی می پردازد. از کارت امتیازی متوازن در حوزه های مختلفی می توان بهره گرفت، یکی از آن حوزه ها، IT است. که ابزار کارت امتیازی متوازن در جهت ارزیابی IT سازمان، کارت امتیازی متوازن فناوری اطلاعات نام گرفته است که مشابه کارت امتیازی متوازن دارای 4 منظر می باشد و این بار فعالیت های IT را مد نظر قرار می دهد. این مقاله ضمن توجه به اجزای تعیین شدن برای کارت امتیازی متوازن فناوری اطلاعات و بررسی مدل ها، معیارها و شاخص های مختلف ارائه شده توسط اساتید برجسته ای مانند آقایان گیریمبرگن2، مارتینوسنز3 و استوارت 4 در این زمینه، مدل پژوهشی از کارت امتیازی متوازن فناوری اطلاعات معرفی می شود که می تواند به عنوان معیاری در ارزیابی عملکرد فناوری اطلاعات سازمان ها و ایجاد بهبود مستمر در آنها به کار رود.

نویسندگان

شادی نیکنام

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالد

احمد اصل حداد

استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصر الدین طوسی

حسین طالبی

مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی نفت ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • کاپلان.رابرت و نورتون.دیوید، سازمان‌های استراتژی‌محور، ترجمه پرویز بختیاری، انتشارات سازمان ...
  • ابراهیمی مریم، " بررسی رابطه همراستایی مدیریت استراتژیک سیستم های ...
  • Kaplar.R and Norton.D, "Using the Balanced Scorecard as a Strategic ...
  • Kaplar.R and Norton.D, The Balanced Scorecard: Translating Strategy into Action ...
  • Kaplan, R.S. and Norton, D.P. (2004) Strategy Maps: Converting Intangible ...
  • Grembergen. W ; Saull.R ; Steven.H , "Linking the IT ...
  • Epstein.M; Rejc.A _ *HOW TO MEASURE AND IMPROVE THE VALUE ...
  • Stewart.R , _ enhanced project information management in construction: Pathways ...
  • C. Maltz Alan , J. Shenhar Aaron, R. Reilly Richard. ...
  • نمایش کامل مراجع