بررسی مشخصات ابر و برآورد شدت بارشهای منجر به وقوع سیل با استفاده از محصولات رادار هواشناسی (مطالعه موردی: سیل 16 اردیبهشت 1391 شهر تبریز)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 516

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICEHH02_703

تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1393

چکیده مقاله:

سیل یکی از پیچیده ترین و مخرب ترین رویدادهای طبیعی است که بیش از هر بلای دیگری، جان و مال انسان و شرایط اجتماعی و اقتصادی جامعه را به مخاطره می اندازد. در میان پارامترهای هواشناختی شدت بارش موثرترین عامل در وقوع سیل میباشد. در 16 ام اردیبهشت 1391 نفوذ زبانهای از کم فشار ایسلند به سمت جنوب شرق؛ شمال غرب ایران را تحت تاثیر قرار داد. این امواج که در مسیر حرکت خود از روی دریای سیاه عبور کرده بود باعث ایجاد بارندگی در برخی از مناطق شمال غرب کشور گردید. در شهر تبریز این سامانه باعث وقوع بارندگی شدیدی را به همراه رعدوبرق و تگرگ ایجاد کرد که باعث جاری شدن سیل در خیابانها و معابر عمومی شد. با عنایت به اهمیت پیشبینی وقوع سیل برای اطلاعرسانی به موقع و کاهش اثرات تخریبی آن در این مطالعه قصد داریم با بکارگیری محصولات رادار هواشناسی تبریز(واقع در شهر سهند) مشخصات ابر و شدت بارش را در قبل و حین وقوع بارش شدید در تاریخ گزارش این پدیده مورد مطالعه قرار دهیم محصولات رادار هواشناسی که در این مطالعه مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از: SRI (برای نشان دادن آهنگ بارش)، (Max(dbz (نمایش سه بعدی رشد ابر)، PPI(موقعیت و جهت حرکت ابر). با آنالیز خروجی محصولات رادار هواشناسی که در آرشیو اداره کل هواشناسی استان آذربایجان شرقی موجود است ابتدا مشخصات ابر از لحاظ شکل گیری در محل یا انتقال از مناطق دیگر، ابعاد ابر(گسترش افقی و عمودی) وتغییرات شدت بارش در مسیر جابجایی سلول بارشی از زمانی که در محدوده دید رادار قرار گرفته است مورد تحلیل و بررسی قرار میگیرد. با انجام این مطالعه و استخراج نتایج آن و تعیین آستانه شدت بارش که سبب وقوع سیل میشود زمینه علمی مناسبی برای استفاده کارشناسان هواشناسی ایجاد میگردد تا در زمان وقوع شرایط مشابه دقت پیش بینی ها افزایش یابد.

نویسندگان

غلامحسین محمدی

دانشجوی دوره دکتری اقلیم شناسی، دانشگاه تبریز

امیرشاهرخ حسنعلیزاده

دکتری هیدرومتئورلوژی، مدیر کل هواشناسی استان آذربایجان شرقی

محمد امیدفر

کارشناس هواشناسی، مرکز پیش بینی اداره کل هواشناسی استان آذربایجان شرقی

مرتضی نریمان

کارشناس هواشناسی، مرکز پیش بینی اداره کل هواشناسی استان آذربایجان شرقی