مقایسه تعیین و پیش بینی خرج ویژه در انفجارمعادن روباز با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی و سیستم انفیس(مطالعه موردی: معدن سنگ اهن سنگان)

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 873

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICESCON03_042

تاریخ نمایه سازی: 16 شهریور 1395

چکیده مقاله:

یکی از پارامترهای مهم عملیات انفجار معادن سطحی خرج ویژه است و بنابراین بهینه سازی آن می تواند در کاهش هزینه ی واحد عملیات انفجار و بهبود وضعیت عملیات استخراج مفید واقع شود. اگر خرج ویژه کم گردد ممکن است سنگ از جا کنده نشود و یا بلوک های بزرگ حاصل گردد که این خود منجر به افزایش هزینه ی معدن کاری، هزینه های عملیاتی وباربری و آتشباری های ثانویه خواهد شد. حال اگر خرج ویژه زیاد گردد علاوه بر خردشدگی بیش از اندازه ی مواد معدنی، لرزش زمین، پرتاب سنگ در هوا و آلودگی صوتی را نیز در پی خواهد داشت. با توجه به تاثیر خرج ویژه در انفجارهای تولیدی در معادن روباز با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی(ANN) و سیستم استنتاج تطبیقی عصبی-فازی(ANFIS) برای پیش بینی میزان خرج ویژه در معدن سنگ آهن سنگان ارائه شد. در این مدل های ارائه شده داده های40 پترن انفجار که شامل طول متوسط چال ها(H) بارسنگ(B) فاصله ردیفی چال ها(S) کل خرج مصرفی هر انفجار(Q) به عنوان پارامترهای ورودی و میزان خرج ویژه(q) به عنوان پارامتر خروجی در نظر گرفته شد. معیارهای آماری متوسط ریشه مربع خطا(RMSE) وضریب تعیین (R) برای ارزیابی و مقایسه عملکردشبکه های عصبی مصنوعی و سیستم استنتاج تطبیقی عصبی-فازی در پیش بینی خرج ویژه مورداستفاده قرار گرفت. مدل شبکه عصبی مصنوعی با RMSE=0.19 و 0.95= 2 R نسبت به مدل انفیس با RMSE=0.28 و R2=3.2 میزان خرج ویژه را با دقت بالاتری پیش بینی نموده است.

کلیدواژه ها:

خرج ویژه ، انفجار ، شبکه های عصبی مصنوعی ، سیستم استنتاج تطبیقی عصبی فازی ، معدن سنگان

نویسندگان

عباس خواجوئی سیرجانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، مجتمع آموزش عالی زرند، دانشگاه شهید باهنر کرمان

سیدعلی شجاعت الحسینی

استادیار ، بخش مهندسی معدن، مجتمع آموزش عالی زرند، دانشگاه شهید باهنر کرمان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :