بررسی انواع جمله ساده خبری از نگاه آهنگ گفتار زبان فارسی تاجیکی و تطبیق و مقایسه کاربردی آن با زبان فارسی ایرانی معاصر با اساس نثر تاریخ بیهقی دبیر

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 970

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICLCS01_183

تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1395

چکیده مقاله:

زبان تاجیکی همان فارسی دری می باشد که در واژگان و در ادای بعضی از واکها (واجها) دچار تغییرات گردیده است. تاجیکی زبان این جمهوری استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوری سابق و بعضی از مردم نواحی جمهوری های اطراف آن چون ازبکستان (دره فرغانه، ناحیه کشک دریا، دره زرافشان و مناطق مسیر رودهای سرخان دریا و چرچیک و بسیاری از مردم سمرقند و بخارا)، قرقیزستان (جلال آباد واش) و قزاقستان می باشد. تاجیکستان اصیل بازماندگان ایرانیانی هستند که روزگاری کهند در آن مناطق می زیستند و طی قرون گذشته سایر اقوام همسایه در آنان نفوذ کردند و اکنون قسمت هایی از این نحیه وجود دارد که مردم آن، زبان، آداب ایرانی اصیل خود را حفظ نموده اند. بعضی از اقلیت ها مانند یهودیان، کولیان و عرب های آسیای میانه نیز به تاجیکی سخن می گویند. شمار افرادی که به این زبان سخن می گویند فراتر از پانزده میلیون نفر می باشد. در تاجیکستان علاوه بر زبان تاجیکی زبان های :پامیری، مونجانی، ینغابی وازبکی نیز رواج داشته و صحبت می شود. درین پژوهش سعی شده به دلیل اصالت واحد، اشتراکات فراوان زبان فارسی تاجیکی و ایرانی و همچنین بیان اخبار و رخ دادهای تاریخی کتاب تاریخ مسعودی (تاریخ بیهقی) و سیطره و حضور نویسنده آن، ابوالفضل بیهقی دبیر، در جغرافیا و فرهنگ این دوکشور به عنوان حلقه اتصال این دو زبان، نگاهی مقایسه ای و تطبیقی در زبان و نثر و همچنین آهنگ بیان خبر جملات ساده این دو کشور با اساس تاریخ مسعودی (تاریخ بیهقی) از آن زمان تا امروز صورت پذیرد.

کلیدواژه ها:

آهنگ و معنی زبان تاجیکی و ایرانی ، جمله ساده ، حکایگی ، آهنگ خبری زیر (افتادن) و بم (خیزان)

نویسندگان

مهدی دارخان

پروفسور دولت بیک خاجیف (دانشگاه ملی تاجیکستان)

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • تاریخ بیهقی-تصنیف خواجه ابولفضل محمد بن حسین بیهقی دبیر-به کوشش ...
  • تاریخ زبان فارسی- دکتر مهری باقری- انتشارات قطره - تهران ...
  • تشکل وتحول علم زبانشناسی فارسی تاجیکی درعصر میانه-دولت بیک خاجیف-انتشارات ...
  • دستور تاریخی زبان فارسی- پرویز ناتل خانری-بکوشش عفت مستشارنیا-انتشارات توس-تهران ...
  • دستور زبان فارسی -پرویز ناتل خانلری-انتشارات بنیاد فرهنگ ایران تهران ...
  • ستور زبان فارسی-حسن انوری.احمدی گیوی-ج1.2-انتشارات -سخن تهران 1373 -872، 400ص ...
  • گرامتیکای زبان تاجیکی، زیر نظر «ب. نیاز محمد ف» و ...
  • گرامتیک زبان و ادبیات تاجیک- جلد مورفولوژی-انتشارات دانش-تاجیکستان دوشنبه185م-356ص ...
  • نمایش کامل مراجع