شناسایی و اولویت بندی عوامل کلیدی موفقیت در هوشمندی کسب وکار(مورد مطالعه: بانک ملت شهر یزد)

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 864

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICMNG01_451

تاریخ نمایه سازی: 27 آبان 1393

چکیده مقاله:

سیستم های هوشمندی کسب وکار توانایی تحلیل اطلاعات کسب و کار را در راستای ارتقا و پشتیبانی تصمیم گیری مدیریتی بر مبنای حجم عظیمی ازداده های مربوط به فعالیتهای بخش های مختلف شرکتها یا سازمانها را فراهم می سازد.هوشمندی کسب وکار نگرشی جهت پردازش و غنی سازی دادههای خام سازمانی است تا بصورت مفاهیم و دانش تصمیم گیری مدیریتی قابل بهره برداری و استفاده درآید. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی واولویوت بندی عوامل کلیدی موفقیت در هوشمندی کسب وکار است. به این منظور، کلیه شعب بانک ملت در شهریزد به عنوان جامعه آماری لحاظ ومورد مطالعه قرار گرفته اند . به لحاظ روش شناسی، پژوهش، از نوع پیمایشی- کاربردی بوده و مبتنی بر روش های توصیفی- همبستگی وهمچنین اکتشافی- زمینه یابی است. داده های موردنیاز، از طریق پرسشنامه محقق ساخته و جمع آوری شده است. در بومی سازی این مقیاس ها، ادبیات مفهومی ملحوظ شده و سؤالات و عوامل استخراج، تنظیم، اعتباریابی، تثبیت و توزیع گردید. اعتبار محتوای عوامل احصاءشده با نظر خبرگان و اعتبارسازه نیز با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و شاخص KMO تایید گردید. پایایی سنجه نیز به روش آلفای کرونباخ محاسبه و تایید شد . یافته هایکمی پژوهش، در نرم افزارهای آماری علوم اجتماعی و روابط ساختاری خطی ، تاییدکننده فرضیه هاو الگوی پیشنهادی پژوهش بودند، به این معنی کهرابطه تمامی ابعاد و هوشمندی کسب وکار مورد تایید بوده، لذا عوامل احصاءشده تبیین کننده های مناسبی از هوشمندی کسب وکار بوده اند ودرنتیجه روابط مفروض درمدل نیز به طور معنی داری مورد تایید واقع شده اند. سایر نتایج، حاکی از رتبه ابعاد و شاخص های مطرح شده و نیز برازش ودرجه تقریب مناسب مدل در جامعه موردمطالعه است.

کلیدواژه ها:

هوشمندی کسب وکار ، عوامل کلیدی موفقیت ، کیفیت اطلاعات ، برنامه ریزی کسب وکار ، مدیریت سیستم ، همسویی سیستم با استراتژی های کسب وکار

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • W. Eckerson, . (2007). The keys to Enterprise Business Intelligence ...
  • Oracle. (2007). Oracle Business Intelligence and Enterprise Performance Management. pp. ...
  • V. Pirttimaki, , Lonnqvist, A. (2006). "Measuremet of Business Intelligence ...
  • J.Rockart, . (1979). "chief executive define their own data needs". ...
  • نمایش کامل مراجع