بررسی و تعیین مناسبترین روش مهار سیلاب به منظورکنترل و تغذیه سفره های زیرزمینی در حاشیه جنوبی رشته کوه البرزمرکزی و شرقی

سال انتشار: 1387
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,908

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICWC01_083

تاریخ نمایه سازی: 27 آذر 1387

چکیده مقاله:

افت سطح آب زیر زمینی در دشتهای حاشیه جنوبی رشته کوه البرز شرقی نگران کننده است .علت اساسی این رخداد خروج بیش از حد آب از سفره های زیرزمینی و عدم جایگزینی آن توسط سیلابها و روانابهاست . به عبارت دیگر ، میزان آب ورودی کمتر از میزان برداشت بوده و در نتیجه سطح آب زیر زمینی هر ساله پایینتر می رود . جایگزینی آب شور پلایا به جای آب شیرین و احتمال نشست آبخانه و نابودی مخزن ذخیره آب از دیگر معضلات افت سطح آب زیرزمینی است . حرکت سیلابها و روانابها در مسیل ها و خشکه رودها ، تنها راه تغذیه سفره های زیرزمینی است. صرف نظر از شیوه های مدیریتی درسرشاخه های حوزه آبخیز به عنوان مناسبترین روش کنترل سیل و نفوذ سیلاب ، روشهای مختلفی برای مهار و کنترل سیلاب در مسیر رودخانه و مسیل وجود دارد که افزایش میزان نفوذ را به دنبال خواهد داشت . بسته به شرایط توپوگرافی و ‌بافت خاک ، مهمترین شیوه های کنترل و بهره برداری می توان به بند سار ، خوشاب ، تغذیه مصنوعی ، هدایت سیلاب روی تراسها یا نهرچه های کنتوری و پخش سیلاب اشاره نمود . با توجه به اهمیت تغذیه سفره های زیر زمینی در مناطق خشک و نیمه خشک ، از روش های پخش سیلاب بر عرصه های آبخوان یا آبخوانداری ، سیستم غلام گردشی و چاله های تغذیه مصنوعی ، می توان نام برد . آبخوانداری، شیوه مناسبی از کنترل و مهار سیلاب در پایین دست است. اما وجود مشکلات متعدد در حاشیه جنوبی البرز و حوزه های آبخیز رسوبزا ، مانند بار کف و رسوبات ریزدانه فراوان ، مشکلات طراحی و اجرای سیستم و هزینه های احداث و نگهداری سازه ها ، عملا دستیابی به هدف تغذیه سفره های زیرزمینی را با تردید مواجه کرده است . با توجه به رسوبدهی بالا در حوزه های آبخیز حاشیه جنوبی البرز مرکزی ،‌ استفاده از سیستم غلام گردشی به منظور طولانی کردن مسیر حرکت سیلاب و افزایش زمان نفوذ در نقاط با نفوذپذیری بیشتر ، روش مناسبتری می باشد . در این روش با مطالعه مسیر حرکت سیلاب ، اقدام به تعیین مناطق مناسب با شیب کمتر از 5 درصد و با سطح قابل قبول برای احداث خاکریز های نیمه متراکم ( تراکم حداقل60 درصد یا همان تراکم بولدزری ) می گردد و سیستم غلام گردشی احداث می شود . با توجه به امکان تعیین دوره بازگشت و میزان دبی و تداوم سیلاب و میزان تبخیر پتانسیل منطقه، می توان اندازه سیستم غلام گردشی در طول مسیر مسیل را تعیین نمود ، به گونه ای که حداکثر نفوذ سیلاب در طول مسیراتفاق افتاده و در نهایت کمترین میزان سیلاب از انتهای مسیل وارد پلایا شود .

کلیدواژه ها:

نویسندگان

داریوش قربانیان

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان

عباس گلی جیرنده

کارشناس خاکشناسی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • توسلی، ابوالقاسم، 1378، ذخیره و نگهداری آب در خاک با ...
  • شرکت خدمات مهندسی جهاد، 1377. مطلعات توجیهی - اجرایی آبخوان ...
  • _ شریعتی، محمد حسن، 1379، بررسی تاثیر پخش سیلاب بر ...
  • شریعتی، محمد حسن، 1379، بررسی تاثیر پخش سیلاب بر حاصلخیزی ...
  • قدوسی، جمال، 1378، معرفی روشهای پخش سیلاب و کاربرد آنها، ...
  • قربانیان، داریوش، رحمان شریفی، 1378، بررسی نفش پخش سیلاب بر ...
  • قربانیان، داریوش، محمد کاظمی _ 1382، بررسی عملکرد و ارزیابی ...
  • قربانیان، داریوش، 1384، بررسی سیستم های مختلف مهار و پخش ...
  • قربانیان، داریوش، 1384، بررسی و ارزیابی سازه های کنترل، هدایت ... [مقاله کنفرانسی]
  • مهدیان، محمد حسین، 1378 _ معضل سیل و لزوم بهره ...
  • - مهدوی، محمد، 1379 _ هیدرولوژی کاربردی _ انتشارات دانشگاه ...
  • وزارت نیرو، 1382، طرح جامع آبرسانی به روستاهای استان سمنان، ...
  • نمایش کامل مراجع