چالش های کلان منابع آب در تولید گندم در استان لرستان

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 559

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IDEHNOWIN01_033

تاریخ نمایه سازی: 30 آبان 1394

چکیده مقاله:

گندم با سطح زیر کشت تقریبی 6 میلیون هکتار ( 64 درصد دیم و 36 درصد آبی) مهمترین محصول کشاورزی در ایران محسوب می گردد. علاوه بر نقش مهم این محصول در تغذیه، مراحل متعدد تولید، توزیع و فن آوری گندم به نان باعث گردیده تا سهم بسیار مهمی نیز در اشتغال ایجاد نماید. آب همراه با هوا و خاک سه عامل اصلی ادامه حیات انسان و همه موجودات زنده دیگر در زمین است. آب کلید توسعه پایدار و گندم تنها غله ای است که فقط برای غذای انسان کشت می شود و حدود 40 درصد انرژی مصرف مردم از طریق نان تأمین می گردد. بررسی های سازمان خواربار جهانی (FAO) نشان می دهد که قاره آسیا دارای 31 درصد اراضی قابل کشت و 85 درصد جمعیت جهان است. تراکم جمعیت در رابطه با اراضی کشاورزی حدود 8 نفر برای هر هکتار زمین می باشد. این رقم برای ایران 4 نفر در هکتار و برای استان لرستان با یک میلیون و هفتصد هزار نفر جمعیت و هشتصد هزار هکتار اراضی قابل کشت حدود 1/2 برای هر نفر است. محدودیت های مانند کوهستانی بودن و دیگر شرایط تپوگرافی و اقلیمی اراضی قابل کشت در استان را محدود کرده است (حسین پور، 1393) . در نتیجه برای رفع مشکلاتی چون کاهش سفره های آب زیرزمینی، عدم بهره برداری مناسب از منابع آبی در بخش کشاورزی و صنعت، برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی از طریق حفر چاه های غیر مجاز و مجاز، عملکرد پایین در مهار آبهای سطحی و جلوگیری از خروج روان آبهای از استان، عدم اجرای تغذیه مصنوعی دشت ها برای بالا بردن ذخیره آبهای زیرزمینی، نداشتن هدف ها و برنامه های بلند مدت جهت رفع مشکل کم آبی، روش های نامناسب آبیاری و عدم استفاده از سیستم های آبیاری نوین، یکپارچه نبودن اراضی، پایین بودن توان اقتصادی کشاورزان در اجرای طرح های بهره برداری بهینه از منابع در سطح مزرعه، تعارض و اختلافات محلی بر سر مصرف آب چشمه ها، قنوات رودخانه ها و چاه های غیر مجاز؛ طرح اصلاح الگوی کشت و طرح آمایش سرزمین و تشکیل شورای آب و کشاورزی به تفکیک پتانسیل های هر روستا و منطقه و میکرو کلیماتهای خاص صورت پذیرد. در صورت لزوم قانون موارد فوق الذکر تصویب تا لازم الاجراء گردد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

عزت اله نباتی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • جلال شمالی م.ر.، نجفی میرک ت. و اسدی 0(1291) گندم: ...
  • حسین‌پور ط. و بهاری م.و قربانی ک (1393) خصوصیات ارقام ...
  • نژاد سبزی پ (392-93) مساله یابی و شناسایی مهمترین مشکلات ...
  • معاونی پ (1386) 1200 نه هم در گندم. ناشر: ثامن ...
  • نباتی ع.1 (1389) گزارش نهایی: بررسی اثرات تاخیر در کاشت ...
  • FAO (2009) Statistics. Http ://www. fao. org/corp/stati stics _ ...
  • نمایش کامل مراجع