بررسی نقش الگوهای کشت نباتات زراعی در تعیین نیاز آبی جهت توسعه کشاورزی و نیل به کشاورزی پایدار در منطقه درپروژه سد و شبکه آبیاری و زهکشی خیرآباد

سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,802

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IDNC01_088

تاریخ نمایه سازی: 22 دی 1384

چکیده مقاله:

همانطور که می دانیم آب و خاک از ارکان اصلی محور توسعه کشاورزی است که جهت رشد و شکوفایی اقتصادی در مناطق محروم نقش مهمی را ایفا می کند. در طرحهای توسعه منابع آب احداث شبکه های آبیاری و زهکشی مدرن نقش بسزائی در استفاده بهینه از منابع آب موجود جهت توسعه کشاورزی و افزایش تولیدات کشاورزی و محافظت از تخریب اراضی و بالا آمدن سطح آب زیرزمینی و بهبود کیفیت خاک و افزایش درآمد خانوار و بالاخره ممانعت از مهاجرت روستائیان به شهرهای مجاور دارد. رودخانه خیرآباد شاخه ای مهم و عمده از رودخانه زهره (هندیجان) می باشد و از مناطق شمال حوزه آبریز زهره سرچشمه می گیرد. هدف از احداث سد خیرآباد تنظیم آب رودخانه برای آبیاری حدود ۱۲۹۲۰ هکتار از اراضی پایاب سد می باشد. محدوده طرح جزء شهرستانهای بهبهان و امیدیه در استان خوزستان محسوب می گردد. اراضی طرح بصورت نوار باریک در حاشیه رودخانه زهره از جنوب شرقی به شمال غربی کشیده شده است. الگوهای کشت پیشنهادی برای طرح به دو الگوی کشت سطحی و تحت فشار تقسیم شده است. الگوی کشت سطحی با تراکم ۱۳۵ درصد و الگوی کشت تحت فشار با تراکم ۱۲۴ درصد در نظر گرفته شده است. در مطالعه پیش رو در گزینه اول کل اراضی با الگوی کشت ثقلی و در گزینه دوم کل اراضی با الگوی کشت تحت فشار مورد بررسی قرار گرفته است . با توجه به الگوهای کشت سطحی و تحت فشار در پروژه سد و شبکه خیرآباد حجم کل آب مورد نیاز اراضی طرح۱۲۹۲۰ هکتار) در یک سال برای الگوی کشت سطحی ۲۱۸۷۴۷۷۴۵ مترمکعب و برای الگوی کشت تحت فشار ) ۱۰۹۷۴۸۹۴۰ متر مکعب برآورد گردیده است. مابه تفاوت این دو حجم آب مورد نیاز جهت دو الگوی کشت معادل۱۰۸۹۹۸۸۰۵ مترمکعب می باشد. چنانچه کلیه اراضی تحت پوشش سد با سیستم آبیاری تحت فشار و الگوی کشت مربوطه آبیاری شوند با توجه به مابه التفاوت حجم آب ذکر شده حدود ۱۲۸۳۲ هکتار به وسعت اراضی طرح افزوده می شود که نقش بسزایی درافزایش درآمد حاصل از اجرای طرح و ایجاد اشتغال و در نتیجه توجیه اقتصادی و اجتماعی طرح دارد .

کلیدواژه ها:

نویسندگان

نادر دانیاری

کارشناس ارشد شرکت مهندسی مشاور دزآب

محمد سلاخ پور

کارشناس شرکت مهندسی مشاور دزآب

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • گزارش مطالعات آبیاری و زهکشی اراضی خیرآباد مرحله شناخت، شرکت ...
  • گزارش مطالعات سد خیرآباد مرحله شناخت، شرکت مهندسی مشاور دز ...
  • گزارش مطالعات سد خیرآباد مرحله اول، شرکت مهندسی مشاور دز ...
  • دکتر امین علیزاده، اصول طراحی سیستمهای آبیاری، چاپ سوم، 1377 ...
  • دکتر امین علیزاده، رابطه آب و خاک و گیاه، چاپ ...
  • نشریه فائو 56 -سازمان خواروبار جهانی (FAO) ...
  • _ نشریه شماره 24، کمیته آبیاری و زهکشی ایران، معیارهای ...
  • نمایش کامل مراجع