خوردگی میکروبی خطوط لوله انتقال گاز شمال کشور ( منطقه عملیاتی شماره 4) ( بررسی نقش باکتریهای احیا کننده سولفات به روش شیمیایی و الکتروشیمیایی)

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,933

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

INCC11_137

تاریخ نمایه سازی: 3 مهر 1388

چکیده مقاله:

این پژوهش براساس گزارشات پایش میدانی شرکت ملی گاز ایران پیشنهاد و با توجه به این موضوع ابتدا بازدیدهایی از منطقه به عمل آمد تا نمونه هایی از آب و خاک منطقه و محصولات خوردگی موجود برروی این خط لوله که از جنس فولاد کربنی API-5L-X65 است، گرفته شود. با توجه به مشاهدات اولیه و نیزبوی ترکیبات گوگردی موجود نوع خوردگی میکروبی و خوردگی تحت تاثیر باکتری های احیا کننده سولفات تشخیص داده شد. با تهیه کیت های تشخیص SRB، وجود این باکتری ها به میزان بسیار زیاد در آبها و عمقهای مختلف خاک این منطقه به اثبات رسید در پی نمونه گیری های بعدی کوپن های خوردگی جهت بررسی خوردگی میکروبی به مدت 50 روز در منطقه قرار داده شد و پس از خروج مورد بررسی قرارگرفت. تصاویر میکروسکوپ نوری مشخص مینماید که خوردگی موضعی در این منطقه ایجاد شده است و با توجه به نتایج XRD ترکیبات موجود درمحصولات خوردگی کربنات آهن، کلسیم و منیزیم، هیدروکسید آهن و کوارتز می باشد. به علت عدم پایداری برخی ترکیبات گوگردی یا عدم کریستالی بودن وجود آنها اثبات نشد ولی با انجام آزمایش اسید کلریدریک و ریختن چند قطره اسید برروی محصول خوردگی مشخص شد که عنصر گوگرد وجود دارد. نمونه هایی از جنس فولاد مورد نظر جهت انجام آزمایشات پلاریزاسیون و امپدانس بکار گرفته شد. از آزمایشات پلاریزاسیون پتانسیودینامیک مشخص شد که این فولاد دراین محیط مستعد خوردگی موضعی می باشد. بررسی های امپدانس الکتروشیمیایی (EIS) ضمن تایید شدت خوردگی در حد محیطی اسیدی با PH@2-4 حضور فیلمی نیمه هادی را برروی سطح در حال خوردگی نشان داد که می تواند عامل بروز خوردگی حفره ای باشد.

کلیدواژه ها:

خوردگی میکروبی ، باکتریهای احیا کننده سولفات ، پلاریزاسیون ، امپدانس الکتروشیمیایی

نویسندگان

محمدحسن نقوی

کارشناسی ارشد خوردگی دانشگاه شهید باهنر کرمان

عبدالحمید جعفری

استادیار بخش مهندسی مواد، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهید باهنرک

سیدمجید مجتبوی

کارشناس شیمی، مسئول بازرسی فنی منطقه عملیاتی شماره ۴ انتقال گاز کشور

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • واحد پژوهش شرکت ملی گاز ایران ...
  • محمد ستاره، اولین کنگره خوردگی در صنعت نفت، 23 تا ...
  • سید محمد سید رضی. خوردگی میکروبی در صنایع. جلد1, انتشارات ...
  • C.G. Siegfied, Corrosion of Pipelines, ASM Handbook vol13a, ASM Interrational ...
  • _ _ _ ed Corosion Wiely- ...
  • نمایش کامل مراجع