|
بررسي تجارب بازسازي روستاي توتكابن بعد از زلزله 1369 گيلان و زنجان از ديدگاه توسعه Fulltext
نويسندهگان:
[ عليرضا فلاحي ] - مدير گروه آموزشي كارشناسي ارشد بازسازي پس از سانحه، دانشكده معماري و شهرسازي، شهيد بهشتي [ عبدالمجيد خورشيديان ] - دانشجوي مقطع كارشناسي ارشد رشته بازسازي پس از سانحه، دانشكده معماري و شهرسازي، دانشگاه شهيد بهشتي
خلاصه مقاله:
امروزه يكي از اهداف اصلي ساختار مديريت بحران، جبران خسارت و بهره برداري از فرصتهاي ايجاد شده جهت بهبود اوضاع عملي ساختن برنامه هاي توسعه به شمار مي رود. در اين راستا برنامه ريزي هاي بازسازي پس از وقوع بحران ها، همچون سوانح طبيعي، گاه فرصتي مغتنم در جهت دستيابي به اهداف توسعه در منطقه تلقي مي شود. سانحه و توسعه متقابلا با يكديگر در ارتباط مي باشتند. از يك طرف توسعه ممكنست باعث كاهش يا افزايش آسيب پذيري جوالمعه در برابر سانحه گردد و از طرف ديگر سانحه و بازسازي پس از آن مي تواند روند توسعه را به تاخير بياندازد و يا موقعيت هاي مناسبي را براي توسعه فراهم آورد. مفهوم توسعه در اين تحقيق، نگرشي همه جانبه است كه از طرفي ابعاد مختلف توسعه را مورد بررسي قرار مي دهد و از طرف ديگر تحقق اهداف توسعه گرا را مستلزم برنامه اي دقيق و دراز مدت، مشتمل بر تمامي مراحل مديريت بحران مي بيند.
مقاله حاضر در نظر دارد ضمن بررسي اجمالي مديريت بازسازي زلزله خردادماه سال 1369 گيلان و زنجان در روستاي توتكابن، با استخراج رويكردهاي توسعه گرا در مديريت سانحه به ارزيابي و نتيجه گيري از آنها بپردازد. اين تحقيق ضمن ارزيابي نكات مثبت و منفي اقدامات انجام شده در اين زمينه، و ارائه تاثيرات برنامه هاي انجام شده پس از گذشت 15 سال از سانحه، به بررسي روند توسعه در توتكابن و شاخص هاي مرتبط با آن مي پردازد. در ادامه، تحقيق، نقشه گروه هاي مختلف درگير در بازسازي جهت انجام برنامه هاي توسعه گرا و اولويت انجام چنين برنامه هايي را در ميان نيازهاي سانخه ديدگان مورد بررسي قرار مي دهد.
تحقيق حاضر در نهايت تاكيد دارد كه برنامه هاي توسعه بايد با نگاهي همه جانبه و كلي گرا با در نظر داشتن نيازهاي اساسي جامعه با توجه به منابع موجود و در نظر داشتن نكات كليدي در ارتباط با مردم سانحه ديده به انجام برساند. و بايد توجه داشت كه برنامه هاي بازسازي ابتدا پاسخگوي نيازهاي اساسي سانحه ديدگان باشد، و در مرحله بعد زمينه حل مشكلات ديرينه را فراهم نمايد.
كلمات كليدي:
سانحه ، مديريت سانحه ، بازسازي ، توسعه ، توتكابن ، زلزله گيلان ، فاجعه
[ لينک دايمي به اين صفحه: http://www.civilica.com/Paper-INDM02-INDM02_038.html ]
|