تحلیل سیاستهای ارزش آب در برنامه چهارم توسعه

سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,161

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MAHAB04_013

تاریخ نمایه سازی: 4 تیر 1385

چکیده مقاله:

در مبانی نظری، برای ایجاد تعادل و توسعه پایدار، ب ر هم ارزی بین ارزش کامل و هزینه کامل آب تاکید شده اسـت . ارزش کامل آب شامل ارزش مصرفی ( مستقیم نظیر برداشت از منـابع آب بـرای مصـارف مختلـف و ... ، غیرمسـتقیم نظیرفایده خالص از جریان آبهای برگشتی و ...) ، ارزش انتخاب ( بهای قابل پرداخـت بـرای حفـظ محـیط زیسـت بـه منظور بهره برداری های آتی ) و ارزش غیرمصرفی ( شامل ارزش ذا تی یعنی تمایل به پرداخت بـرای حفاظـت از منـابع فقط به منظور بودن آنها و ارزش میراث آیندگان ) است . هزینه کامل تامین ( سرمایه ای و نگهـداری و بهـره بـرداری ) ، هزینه فرصت ( ارزش مصرف آب در سایر مصارف ) و هزینه آثار خارجی ( اقتصادی و زیست محیطی ) ، اجزای تشـکیل دهنده هزینه ک امل آب است . برای مدیریت ایجاد تعادل، باید باتشخیص علل و میـزان عـدم تعـادل ارزش و هزینـه ، تمهیدات لازم برای انطباق منافع فردی ، گروهی و اجتماعی با استفاده از ابزارهای حقوقی ، فنی ، اقتصادی ، اجتمـاعی و فرهنگی در عمل فراهم شود . رویکرد محافل جهانی به مفهوم ارزش اقت صادی آب از اوایل دهه ١٩٩٠ میلادی شکل گرفته و در ایران نیز مطالعات و پژوهشهای مختلفی در زمینه هزینه و ارزش آب توسط معاونت امور آب وزارت نیرو از اوایل دهه ١٣٧٠ انجام شده است . در این زمینه تمهیدات مختلفی نیز در قالب برنامه های توسعه پنج سـاله بخصـوص در برنامـه چ هـارم توسـعه پیش بینی شده است . از میان سیاستهای اتخاذ شده، بند ج ماده ١٧ قانون برنامه چهارم توسعه به طور مسـتقیم بـه ارزش آب پرداخته است . بدیهی است که پیاده سازی کامل بند ج ماده ١٧ در سطح حوضه های آبریز کشور، می تواند منجر به افزایش کارایی بخشهای مختلف مصرف آب ، کاهش تلفات ، تخصیص بهینه آب و ... شـود . امـا اجـرای آن در عمل با چالشهای بسیاری روبرو است . این مقاله بر آن است که ضمن مروری بر سوابق موضوع ، چالشهای اجرایی بند ج ماده ١٧ قانون برنامه چهارم توسعه را مورد بررسی قرار داده و حتی المکان توصیه هایی را در این زمینه ارائه دهد .

کلیدواژه ها:

ارزش و هزینه کامل آب ، مطالعات و پژوهشها ، بند ج مـاده ١٧ برنامـه چهـارم ، آئـین نامـه اجرایـی ، افزایش کارایی ، تخصیص بهینه ، چالشها

نویسندگان

انوش نوری اسفندیاری

مدیر کل دفتر اقتصاد آب وتجهیز منابع مالی شرکت سهامی مدیریت منابع آب ای

طیبه آریان

مدیر بخش بررسیهای اقتصادی شرکت مهندسی مشاور مهاب قدس

پروانه نصیری

کارشناس ارشد دفتر اقتصاد آب و وتجهیز منابع مالی ش

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • راجرز، پیتر، بهاتیا، رامش و هیوبر، آنت (1996)، آب به ...
  • دفتر اقتصاد و تجهیز منابع مالی شرکت مدیریت منابع آب ...
  • وزارت نیرو، " راهبردهای توسعه بلند مدت منابع آب _ ...
  • وزارت نیرو، اسناد بخشی و فرابخشی مدیریت منابع آب در ...
  • سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، قانون برنامه چهارم توسعه ...
  • پیش نویس آئین‌نامه اجرایی بند ج ماده 17 قانون برنامه ...
  • سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، راهنمای تشخیص اثرات اقتصادی، اجتماعی، ...
  • wWW.unesco _ org/sc ienc e/waterday 2 _ 00/dublin.htm ...
  • Gilson P., et al. (20 01), The Value of Ogallala ...
  • نمایش کامل مراجع