رفع دورمانسی دوگانه پوسته ای و جنینی بذر گیاه دارویی بذرالبنج با استفاده از برخی تیمارهایفیزیکی و شیمیایی

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,020

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MODERNAGR01_002

تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1395

چکیده مقاله:

بذرالبنج (Hyoscyamusiger L.) گیاهی دارویی، با اهمیت اقتصادی زیاد از خانواده سیب زمینی (Solanaceae) می باشد. به طور کلی، سرعت و درصد جوانه زنی برخی گیاهان از جمله بذرالبنج به علت داشتن دورمانسی یا کمون بذری، بسیار پایین است. بنابراین، هدف تحقیق حاضر، ارزیابی اثرات روش ها و تیمارهای مختلف بر شکستن کمون بذر گیاه بذرالبنج می باشد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در شرایط اتاقک جوانه زنی (ژرمیناتور) انجام شد. فاکتورها شامل اسید سولفوریک(در سه سطح صفر، 25، 50 درصد)، اسید جیبرلیک (در پنج سطح صفر، 250، 500، 750 و 1000 میلی گرم در لیتر) و سرما (در سه سطح 25، 4 و 20- درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت یا یک هفته قبل از کشت بذرها) بودند. در این تحقیق، پارامترهای مختلف مربوط به جوانه زنی بذر از جمله درصد، سرعت و ضریب نرخ جوانه زنی اندازه گیری شدند. در مجموع، نتایج نشان می دهند که تیمار اسید سولفوریک (غلظت 50%) و در ادامه سرما (چهار درجه سانتی گراد به مدت یک هفته قبل از کشت بذرها) بیشترین میزان جوانه زنی بذرهای گیاه بذرالبنج (به ترتیب 95/49 و 1/42 درصد) را موجب شدند. هم چنین، سرعت و ضریب نرخ جوانه زنی در تیمار اسید سولفوریک 50% و دمای پایین، به ترتیب 36/3 و 13/3 روز، 26/0 و 26/0 بدست آمد. با توجه به شرایط کمون دو گانه پوسته ای و جنینی در گیاهان خانواده سیب زمینی از جمله جنس های گیاهی بذرالبنج، شابیزک و تاتوره، به نظر می رسد تیمار اسید سولفوریک در رفع کمون و سرما در رفع کمون جنینی بذر گیاه نقش موثری داشته اند.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

مریم لطفی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

صالح شهابی وند

استادیار گروه زیست شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه مراغه

مینو طایفه نوری

استادیار گروه بیوتکنولوژی کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Alaghemand, A., Ghorbanpour, M. and M oghaddasian, B. 2013. The ...
  • Barakat, N.A.M., Kabeil, H.F., Hegazy, A.K. and Singer, N.S. 2013. ...
  • Cirak, C., Kevseroglu, K. and Saglam, B. 2004. Physical and ...
  • Sharma, R.K., Sharma, Sh. and Sharma, Sh.S. 2006. Seed germination ...
  • Sharma, Sh. and Sharma, R.K. 2010. Long-term storage-dep endent changes ...
  • نمایش کامل مراجع