معرفی گیاهان دارویی پرمصرف شهرستان کلاله در استان گلستان با تاکید بر کاربرد سنتی در بین اقوام ترکمن (مطالعه موردی: دهستان تمران)

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,115

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MPSA02_598

تاریخ نمایه سازی: 7 آبان 1393

چکیده مقاله:

امرزوه طب سنتی و انتوبوتانی دو مقوله مورد توجه بسیاری از کشورها می باشند. طب سنتی مربوط به مطالعات و تجربیات گذشته و انتوبوتانی مربوط به شناخت علوم گیاهی بومی یک منطقه است. در سال های اخیر این مباحث از اهمیت ویژه ای برخوردار شده اند و بسیاری از کشورها از جمله کشورهای اروپایی به این موضوع توجه نموده اند. با توجه به کمبود اطلاعات مربوط به آثار گیاهان داروییف دو مقوله طب سنتی و اتنوبوتانی می توانند نقش بسیار مهمی را در کشف مجهولات ایفا کنند. در این تحقیق دهستان تمران در شهرستان کلاله به علت توجه بالای ساکنان ان (مردمان ترکمن) به استفاده از گیاهان دارویی مورد مطالعه قرار گرفت. در این بررسی تلاش هایی جهت درک استفاده های سنتی گیاهان و فواید آن شده است. منطقه مورد بررسی با استفاده از نقشه جغرافیایی به روستاهای مختلف تقسیم بندی شد. سپس نمونه های گیاهی از مکان های مختلف جمع آوری شد و به صورت نمونه های هرباریومی در هرباریوم دانشگاه گنبد کاووس نگهداری می شوند. در نهایت نمونه های جمع آوری شده با کمک منابع فلور شناسایی گردید. در این مطالعه 24 گونه گیاه دارویی (متعلق به 15 تیره گیاهی) معرفی شد که پرکاربردترین گیاهان دارویی در بین مردمان بومی منطقه هستند. نام علمی گیاهان ، نان تیره، همچنین نام های متداول محلی به ویژه به زبان ترکمنی موارد مصارف سنتی در درمان بماری های مختلف ، بخش های قابل استفاده و نحوه استفاده این گیاهان با استفاده از پرسشنامه ها از دانسته های سنتی بومیان منطقه گردآوری شد. مطالعات نشان داد بیشترین موارد مصرف گیاهان داوریی منطقه به درمان بیماری های گوارشی ، کلیوی، و قلبی مربوط می باشد.

نویسندگان

میثم حبیبی

عضو هیئت علمی گروه زیست شناسی دانشکده علوم پایه و فنی و مهندسی دانشگاه گنبد

سمیه آق

دانشجوی کارشناسی رشته رزیست شناسی دانشگاه گنبد کاووی

مجید قربانی نهوجی

عضو هیئت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی گروه پژوهشی کشت و توسعه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی کرج

ابراهیم غلامعلی پور علمداری

گروه تولیدات گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی گنبد کاووس