اثر تنش شوری روی ریشه در ژنوتیپ های مختلف سویا (Glycine max L. merr)

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 563

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NABATAT13_1050

تاریخ نمایه سازی: 4 آذر 1393

چکیده مقاله:

شوری یکی از مهمترین تنش های محیطی است که تولید محصولات زراعی را تحت تأثیر قرار می دهد. در تمام مناطقی که آبیاری برای تولید محصولات زراعی ضروری است شور شدن خاک نیز امری غیر قابل اجتناب می باشد که این پدیده به تدریج به یک مشکل عمده در مناطق خشک و نیمه خشک ایران تبدیل شده است. بنابراین جهت ادامه تولید محصولات زراعی دراین مناطق، ارقامی از محصولات مورد نیاز هستند که در شرایط آبیاری با آب شور از رشد مناسبی برخوردار بوده و آستانه کاهش عملکرد آنها بالا باشد با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی زراعی مطلوب برای کشاورزی، شناسایی گیاهان مقاوم به شوری از جمله سویا، که یکی از گیاهان مهم روغنی محسوب می شود، از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل درقالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار درگلخانه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شوری در 4 سطح (شامل صفر (شاهد)، 3، 6 و 8 دسی زیمنس بر متر به صورت سدیم کلرید محلول در آب و رقم (تعداد چهار ژنوتیپ) می باشد. نتایج نشان داد، اثر رقم، شوری و اثر متقابل رقم و شوری بر میزان وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه ، طول ریشه و قطر ریشه معنی دار می باشد و با افزایش میزان شوری کاهش معنی داری در صفات فوق مشاهده شد. مقایسه میانگین اثر متقابل رقم و شوری روی وزن تر و خشک ریشه در گیاه سویا نشان داد که رقم Hill در غلظت صفر دسی زیمنس بر متر (آب معمولی) بیشترین ( به ترتیب وزن تر 2.09 گرم و وزن خشک 1.04 گرم) و رقم Ford در سطح شوری 8 دسی زیمنس بر متر کمترین میزان وزن تر و خشک ریشه (به ترتیب وزن تر 0.67 گرم و وزن خشک 0.52 گرم) را داشتند. نتایج نشان داد که رقم Dayr در غلظت صفر (آب معمولی) بیشترین (1.85 میلی متر) و رقم Ford در سطح شوری 8 دسی زیمنس بر متر کمترین (0.96 میلی متر) میزان قطر ریشه را داشتند. همچنین مقایسه میانگین روی صفت طول ریشه نشان داد که رقم Hill در غلظت صفر (آب معمولی) بیشترین ( 37 سانتی متر) و رقم Sahar در سطح شوری 8 دسی زیمنس بر متر کمترین (15.56 سانتی متر) میزان طول ریشه را داشتند. در کل رقم Hill به عنوان مقاوم ترین و رقم Ford به عنوان حساس ترین رقم به شوری از لحاظ این صفات معرفی میگردند.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

سمیه کامروا

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

نادعلی بابائیان جلودار

استاد گروه بیوتکنولوژی و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

نادعلی باقری

استادیار گروه بیوتکنولوژی و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • حسینی، ح. و پ. رضوانی مقدم. 1385. اثر تنش شوری ...
  • نجفی، ح 0 و م 0 میرمعصومی .1378 .بررسی عکس ...
  • /820A 1/560B 1/227C 1/125D ...
  • Kaya, C., D. Higgs and H. Kirnak. 2001. The effects ...
  • Munns, R., & J.B. Passioura. 1984. Effect of Prolonged exposure ...
  • Tester, M., and Devenport, R. 2003. Na+ tolerance Na transport ...
  • Munns, R. and Weir, R., 1981. Contribution of sugars ...
  • نمایش کامل مراجع