اثر تنش شوری بر ظرفیت فتوسنتزی سه توده بومی زعفران(Crocus Sativus L.)ایران

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,687

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NBCI04_490

تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1386

چکیده مقاله:

در این تحقیق به منظور بررسی اثر تنش شوری بر ظرفیت فتوسنتزی گیاه زعفران، سه توده بومی که از شهرستان های گناباد، فردوس و تربت حیدریه جمع آوری شده بودند، تحت اثر شوری آب آبیاری با مقادیر هدایت الکتریکی 0، 3، 6، 9 و 12ds/m مورد مقایسه قرار گرفتند. این آزمایش از نوع بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود که ترکیبات سطوح توده بومی و شوری در آنها به صورت تصادفی توزیع شده بودند. در طول دوره آزمایش تعداد برگ ها، طول برگ ها، محتوی نسبی آب برگ ها، وزن خشک اندام هوایی، غلظت کلروفیل های a و b در برگ، تعداد کل بنه ها، تعداد بنه های بیش از 5 گرم و میانگین وزن بنه ها اندازه گیری شد. در پایان غلظت های قندهای احیا شونده در بنه ها و برگ ها به عنوان شاخص ظرفیت فتوسنتزی گیاه اندازه گیری شد . نتایج نشان داد که غلظت قند های احیا شونده در بنه ها در اثر افزایش شوری آب آبیاری کاهش می یابد. کاهش ذخیره قند در بنه ها می تواند به علت کاهش سطح فتوسنتزکننده و یا کاهش ظرفیت فتوسنتزی گیاه باشد. نتایج این آزمایش نشان داد که با افزایش شوری، سطح فتوسنتزکننده کاهش می یابد. ظرفیت فتوسنتزی بستگی به عوامل متفاوتی دارد که به طور کلی می توان از آنها به عنوان ابزار (رنگدانه ها و آنزیم ها) و محیط فتوسنتز نام برد. در این آزمایش غلظت کلروفیل ها تحت اثر شوری آب آبیاری قرار نگرفته است بنابر این کاهش غلظت قند در بنه ها ممکن است ناشی از کاهش میزان غلظت آنزیم های موثر در فتوسنتز و یا ناشی از مساعد نبودن شرایط محیطی برای فعالیت های متابولیکی مربوط به فتوسنتز در گیاه باشد. به نظر می رسد کاهش محتوی نسبی آب برگ ها، با کاهش آب سلول، احتمالا سرعت واکنش ها را کاهش داده و همچنین باعث بسته شدن روزنه ها و کاهش سرعت فتوسنتز شده است. در نتیجه میزان تولید قند و نهایتا وزن تر بنه ها کاهش یافته است. در بین سه توده بومی مورد آزمایش غالبا توده بومی گناباد شرایط رشد بهتری داشته ولی فقط از نظر تعداد کل برگ و وزن خشک اندام هوایی نسبت به دو توده دیگر برتری معنی داری داشته است. اما از لحاظ میزان قند ذخیره شده در بنه ها اختلاف معنی داری در توده ها وجود نداشته است. به نظر می رسد مهمترین عامل در کاهش غلظت قند، کاهش محتوی نسبی آب برگ باشد.

نویسندگان

محمود غلامی توران پشتی

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهید باهنر کرم

علی اکبر مقصودی مود

استادیار بخش زراعت و اصلااح نباتات دانشگاه شهید باهنر کرمان

خسرو منوچهری کلانتری

دانشیار بخش زیست شناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • _ تنبیز در گل آوروی زعفران، طرح پژوهشی، _ ایران، ...
  • Arnon D.I., 1949, Copper enzymes in isolated chloroplast. Polyphenol oxidases ...
  • _ David Higgs & Halil Kirnak, _ salinity (NaCl) and ...
  • Somogi M., 1952, Notes on suger determination, J. Biol. Chem., ...
  • نمایش کامل مراجع