مقایسه اثر محیط های مختلف کشت درون شیشه بر باززایی مستقیم شاخساره از تک گره ساقه گیاه دارویی گل اروانه بزقی (Hymenocrater platystegius Rech)

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 718

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NBCI07_0063

تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1394

چکیده مقاله:

گل اروانه بزقی Hymenocrater platystegius Rech گیاهی چندساله، نیمه خشبی و معطر از خانواده نعناعیان است. این گونه دارویی منحصر به خراسان رضوی، جهت درمان زکام و دردهای مزمن شکمی در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرد. جوانه زنی بذور این گونه غیر یکنواخت بوده و استفاده از روش های تکثیر رویشی و از جمله کشت بافت می تواند جایگزین مناسبی برای تکثیر غیرجنسی باشد. به این منظور ریز نمونه های حاوی 1 گره فعال از ساقه بوته های در حال رشد در رویشگاه طبیعی تهیه شد. محیط های کشت شامل محیط های کشت حاوی 4 گرم در لیتر ذغال فعال و بدون ذغال فعال در محیط های MS، 0/5MS، B5 بوده، هر 15 روز یکبار، ریز نمونه ها واکشت شد. داده های حاصل از آزمایشی با آرایش آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تکرار آنالیز گردید. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد باززایی ساقه مربوط به محیط کشت های حاوی ذغال فعال ( 63 درصد) بود. بیشترین درصد باززایی حاصل محیط کشت B5 ء(درصد) و کمترین باززایی حاصل محیط MS ء(78 درصد) بود. بیشترین میزان باززایی کامل گیاهچه (حاوی ریشه و ساقه) حاصل محیط کشت B5 دارای 4 میلی گرم ذغال فعال و 4 میلی گرم در لیتر IBA بود. این گیاهچه ها بیشترین قدرت تطابق را در محیط خارج شیشه و در بستر کشت ماسه استریل نشان دادند.

نویسندگان

مژگان ثابت تیموری

دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی، عضو جهاد دانشگاهی مشهد

علیرضا کوچکی

عضو هیات علمی گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مهدی نصیری محلاتی

عضو هیات علمی گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Afolayan, A.J., Adebola, P.O., 2004. In vitro propagation: A biotech ...
  • Canter, P.H., Thomas, H., Enst, T., 2005. Bringing medicinal plants ...
  • M ederos-Molin a, S., 2006. M icropropagation of Salvia brousonetii ...
  • _ Rajeswara Rao., B.R., 2001. Biomass and essential oil yield ...
  • نمایش کامل مراجع