امکان استفاده از گاه شناسی گونه بلوط مازودار (Quercus infectoria) برای بازسازی داده های اقلیمی غرب کشور در منطقه جوانرود کرمانشاه

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,956

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCAGM01_033

تاریخ نمایه سازی: 7 آذر 1391

چکیده مقاله:

در ایران به دلیل عدم وجود سوابق طولانی مدت داده های هواشناسی و کمبود ایستگاه هواشناسی، مطالعات هواشناسی با مشکل مواجه است. در بسیاری از درختان، تغییرات آب و هوا به صورت باریک و پهن شدن حلقه ها ثبت می ود. ا قلیم شناسی درختی شاخه ای از علم گاه شناسی درختی است که تأثیر تغییرات آب و هوا را بر پهنای حلقه های رویش، به منظور مطالعه اقلیم حال و بازسازی اقلیم گذشته بر عهده دارد. این دانش می تواند در بازسازی اقلیم گذشته مورد استفاده قرار گیرد و مشکل عدم وجود داده های اقلیمی را در مناطق مورد مطالعه رفع نماید. در این بررس 22 درخت مازودار از جنگل های بلوط واقع در شهرستان جوانرود استان کرمانشاه انتخاب شدن. سپس به کمک مته رویش سنج از هر درخت دو نمونه تهیه و پهنای حلقه های رویش با دقت 0/01 میلیمتر توسط بینوکولار و میز اندازه گیری LINTAB و نرم افزار تحلیل سری های زمانی TSAP اندازه گیری شد. به کمک نرم افزار TSAP تطابق زمانی لازم بین نمونه های رویشی انجام و رابطه بین پهنای حلقه های رویش با فاکتورهای اقلیمی دما و بارندگی بررسی گردید. عمل استانداردسازی با استفاده از نرم افزار ARSTAN انجام شد. نتایج نشان دادند که بارندگی تأثیر مثبت و دما اثر منفی بر رویش درختان داشته است. بیشترین اثر مثبت و معنی دار بارندگی در ماه های مارس و می و بیشترین اثر منفی و معنی دار دما در ماه های ژانویه، فوریه و ژو.ئن مشاهده گردید. همچنین مشاهده گردید که تأثیر بارندگی بر روی رشد درختان بلوط بیشتر از دما بود و درختان بلوط به بارندگی بیشتر از دما در این منطقه حساسیت نشان دادند. ا رائه یک کرونولوژی (گاه شناسی) به طول رویشی 192 سال برای درختان بلوط رویشگاهی در زاگرس شمالی از دیگر نتایج این تحقیق می باشد که می توان بر اساس آن امیدوار بود تا سابقه اقلیمی (خصوصاً بارندگی) منطقه تا حدود 200 سال قبل قابل بازسازی باشد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

فاطمه نجفی هرسینی

دانش آموخته کارشناس ارشد صنایع جوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه

کامبیز پورطهماسی

دانشار گروه علوم صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

علی نقی کریمی

استادگروه علوم صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • پورطهماسی، کامبیز، لادن پورسرتیپ، آخیم براونینگ و داود پارساپژوه. 1388. ...
  • نخستین کنفرانس ملی هواشناسی و مدیریت آب کشاورزی 1 و ...
  • کنل، میشل، شواین گروبر. ف. ه - ترجمه: پارساپژوه، داود، ...
  • نادی، مهدی. 1389. استفاده از تکنیک های های مختلف پهنه ...
  • نخستین کنفرانس ملی هواشناسی و مدیریت آب کشاورزی 1 و ...
  • نخستین کنفرانس ملی هواشناسی و مدیریت آب کشاورزی 1 و ...
  • Cropper, J. P. 1979. Tree-Ring Skeleton Plotting By Computer. Tree-Ring ...
  • C-ufar Katarina, Marti'n Deluis, Martin Zupanc _ and Dieter Eckstei. ...
  • Fritts. H. C. 1976. Tree ring and climate. Academic Press, ...
  • _ Schweingruber, _ H., 1988. Tree Rings: Basics and Applications ...
  • نمایش کامل مراجع