بررسی تاثیر ارتباط بین استراتژی منابع انسانی، استراتژی سرمایه انسانی و استراتژی رفتار سازمانی بر بهبود عملکردسازمان با مطالعه موردی شرکت تام ایران خودرو

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 614

فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCBM03_003

تاریخ نمایه سازی: 11 آبان 1395

چکیده مقاله:

استراتژی های بخش منابع انسانی ، الزامات و جهت گیری های کلی عملکرد عوامل انسانی را در راستای دستیابی به اهداف سازمان، مشخص می نمایند . به گونه ای که استفاده از استراتژی های گوناگون منابع انسانی ، می تواند امکان تحقق مقاصد کلی یک سازمان را افزایش و یا کاهش بدهد . بر این اساس ، تلاش سازمانها برای نیل به اهداف اولیه و اصلی شان در راستای استراتژی کلی سازمان و دستیبابی به نوعی مزیت رقابتی در این خصوص، مدیران را متوجه مفهومی نو ظهور تحت عنوان تناسب استراتژیک نموده است که بر مبنای آن، میزان موفقیت سازمان در حرکت به سوی پیاده سازی راهبرد کلی شرکت ، متوقف بر ایجاد نوعی هماهنگی و تناسب میان استراتژی منابع انسانی با راهبرد اصلی سازمان می باشد. مطرح شدن موضوع مدیریت استراتژیک منابع انسانی موجب بهبود فهم پژوهشگران رشته مدیریت منابع انسانی از روابط میان استراتژی سازمان، سرمایه انسانی، استراتژی منابع انسانی و عملکرد شرکت گردیده است .در این زمینه یکی از مباحث کلیدی که همچنان مبهم باقی مانده، عبارت است از درک فرآیندها و مکانیزم هائی که از طریق آنها، اقدامات مدیریت منابع انسانی بر عملکرد سازمان تاثیر می گذارد .به نظر می رسد با توجه به اهمیت استراتژی های سازمان(در کارکردهای مختلف)و اثر مستقیم آنها بر عملکرد آن، یکی از مسائلی که می تواند اثر قابل توجهی بر نحوه اثرگذاری اقدامات مدیریت منابع انسانی بر عملکرد سازمان داشته باشد، هماهنگی میان استراتژی های منابع انسانی، سرمایه انسانی و رفتار سازمانی است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر ارتباط بین استراتژی منابع انسانی ،استراتژی سرمایه انسانی و استراتژی رفتار سازمانی بر بهبود عملکرد است . جامعه آماری پژوهش شرکت تام ایران خودرو میباشد.برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه استفاده شد که نمونه مورد استفاده پس از حذف پرسش نامه های ناقص 98 نفر بوده و پس از بررسی و تجزیه تحلیل داده ها ، نتایج بیانگر آن است که وجود هماهنگی بین استراتژی منابع انسانی پیمانکارانه با استراتژی های سرمایه انسانی ویژه و استراتژی رفتار سازمانی رقابت مدار و همچنین بین استراتژی منابع انسانی متعهدانه با استراتژی های سرمایه انسانی محوری و استراتژی رفتار سازمانی مشتری مدار باعث افزایش عملکرد سازمان می گردد .در مجموع نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده آن است که هماهنگی استراتژیک میان استراتژی های منابع انسانی، سرمایه انسانی و رفتار سازمانی اثر قابل توجهی بر عملکرد سازمان خواهد داشت.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Baird, _ and Meshulam, I (1988), "Managing two fits of ...
  • Bamberger, P. and Figenbaum, A.. (1996), ،The role of strategic ...
  • Christensen, C. and Bower, J. (1996), "Customer Power, Strategic Investments ...
  • Day, G. S. (1994), "Continuous Learning about Markets", C alifo ...
  • Deshpande, Rohit, John Farley, and Frederick E. Webster Jr. (1993), ...
  • Fiegenbaum, A., Hart, S. and Schendel, D. (1996), "Strategic reference ...
  • Kohli, A. and Jaworski, B. (1990), "Market Orientation: The Construct, ...
  • Venkatraman, N. (1989), ،The Concept of Fit in Strategy Research: ...
  • Walker, O. C. and Boyd, H. W. (2003), "Marketing strategy: ...
  • Porter, M. (1985), Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance, ...
  • Porter, M. E. (1980), Competitive Strategy, Free Press New York. ...
  • نمایش کامل مراجع