طبقه بندی مناطق خطرناک به کمک نرم افزاری شبیه سازی پیامد (مطالعه ی موردی: واحد بازیافت گوگرد پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد)

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 926

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCCMPGP02_003

تاریخ نمایه سازی: 19 اردیبهشت 1395

چکیده مقاله:

نشت مواد قابل اشتعال از تجهیزات فرایندی در صنایع نفت و گاز اجتناب ناپذیر است انتشار این مواد در محیط موجب تشکیل توده یابر آتشگیر در فضای اطراف تجهیزات و واحدهای فرایندی می گردد که در صورت برخورد با منابع جرقه می تواند موج ایجاد اتشناگهانی یا انفجار ابر گاز (VCE) گردد که خسارات جبران ناپذیری به افراد و تجهیزات وارد خواهد نمود. لذا جهت جلوگیری ازاینگونهحوادث لازم است احتمال نشتی یا احتمال وجود منابع جرقه بالقوه را کاهش داد. در بسیاری از تجهیزات نظیر کمپرسورها، پمپ ها،ونت ها ... احتمال نشت مواد قابل اشتعال در شرایط عملیاتی برای مدت زمان قابل توجه وجود دارد لذا در این شرایط لازم است تااحتمال وجود جرقه کاهش یابد. مفهوم کاهش احتمال تلاقی میان این ابر قابل اشتعال و منابع جرقه بالقوه به عنوان طبقه بندی مناطقخطرناک نام برده می شود. طبقه بندی مناطق خطرناک به عنوان لایه ی حفاظتی در برابر آتش گرفتن نشتی هایی به شمار می رود کهامکان جلوگیری از رخداد آن ها وجود ندارد.در این زمینه استانداردهای مختلفی همچون API505, NFPA497, IEC60079 و... بهارایه ی روش هایی به منظور طبقه بندی مناطق خطرناک پرداخته اند. نقطه ضعف تمامی این استانداردها عدم توانایی آن ها در تعیینمناسب مناطق خطرناک به دلیل استفاده از ورودی های کیفی و غیرمستدل است. رویکرد نوین در خصوص طبقه بندی مناطقخطرناک استفاده از نرم افزارهای مدلسازی رفتارگاز در محیط همچون PHAST, ALLOHA یا مدلسازی دینامیک سیالاتمحاسباتی (CFD) می باشد که در این نرم افزارها تمامی شرایط عملیاتی و محیطی در نظر گرفته می شوند و با بررسی محدوده یغلظت گاز که فراتر از حد پایین انفجار باشد شعاع منطقه ی خطر تعیین می گردد. در این مقاله با ارایه ی روش طبقه بندی مناطقخطرناک بر مبنای ریسک و با کمک مدلسازی نشتی با استفاده از نرم افزار PHAST6.54 به طبقه بندی مناطق خطرناک واحدبازیافت گوگرد پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد پرداخته می شود.

کلیدواژه ها:

طبقه بندی مناطق خطرناک ، مدلسازی پیامد ، حد پایین انفجار

نویسندگان

علی قرایی

مهندس ایمنی، شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد

علی اعزازی پور

رییس ایمنی و آتش نشانی، شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد

سیداسماعیل قادری

رییس - HSE ، شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد

حسین زهدی

مهندس ایمنی فرایند، شرکت مهندسین مشاورآریا ایمن تدبیر

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • IEC EN 90006-00-0, (2006), Explosive atmospheres - Part 00-0: "Classification ...
  • Webber, D. M., Ivings, M. J., & Santon, R. C., ...
  • Tommasini, R., (2003) "The classification of hazardous areas where explosive ...
  • Energy institute., (2001), " IP01 Model code of safe practice ...
  • American petroleum standards, (2002), API RP 101 2002- "HAC at ...
  • National fire protection agency, (2005), NFPA 460, " Recommended Practice ...
  • Det Norske Veritas, (2009), " failure frequency guidance, Process equipment ...
  • نمایش کامل مراجع