بررسی عملکرد محصول، هزینه و درآمد و کیفیت منابع خاک و آب در اراضی تحت پوشش شبکه آبیاری جایزان و طرح 550 هزار هکتاری (بن رشید رامهرمز)

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 810

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCFF01_074

تاریخ نمایه سازی: 30 بهمن 1394

چکیده مقاله:

مطالعه حاضر با اهداف بررسی متوسط عملکرد محصول گندم در بخشی از اراضی کشاورزی تحت پوشش شبکه آبیاری وزهکشی جایزان واقع در روستای بن رشید (دهستان سلطان آباد) از شهرستان رامهرمز که تحت پوشش طرح 550 هزارهکتاری است، انجام شد. همچنین بررسی کیفیت منابع خاک و آب اراضی کشاورزی و محاسبه هزینه و درآمد حاصل از سه هکتاری است، انجام شد. همچنین بررسی کیفیت منابع خاک و آب اراضی کشاورزی و محاسبه هزینه و درآمد حاصل از سه سال زراعی (91-90 تا 93-92) از متوسط فعالیت تعداد چهل و دو کشاورز دارای سهم (مالک زمین کشاورزی)، بعنوان الگو و نمونه ای از فعالیت های کشاورزی منطقه صورت پذیرفت. این تحقیق نشان داد که حداکثر وحداقل راندمان و عملکرد محصول تولیدی در اراضی تحت کشت گندم به ترتیب 1/6، 1/26 و متوسط حدود 1/43 تن در هکتار بوده است. همچنین از کل درآمد حاصل از فروش محصول تولیدی از ده هکتار زیرکشت که متوسط 99972666 ریال بوده است. متوسط هزینه ها برابر با 50410966 ریال و متوسط سود دریافتی برابر با 48812966 ریال و نسبت هزینه و سود تقریباً نصف به نصف بوده است. لازم به توضیح است. این مبلغ، درآمد و دسترنج حاصل از یکسال تلاش یک خانوار کشاور با متوسط چهار نفر می باشد. متاسفانه علیرغم احداث شبکه آبیاری و صرف هزینه های زیاد، عملکرد محصول پایین و زارعین منطقه همچنان از رنج دیرینه کم آبی و بی آبی خلاصی نیافته و با توجه به ادامه روش سنتی کشت و کار و محدودیت های مربوط به وجود شوری منابع خاک و آب، علاوه بر کاهش عملکرد محصول با تخریب کیفیت منابع تولید و محیط زیست روبرو می باشند.

کلیدواژه ها:

عملکرد محصول ، هزینه ، درآمد ، شبکه آبیاری و زهکشی جایزان ، کم آبی ، گندم

نویسندگان

نادر حسینی زارع

دانش آموخته دکترای خاکشناسی، واحد علوم و تحقیقات خوزستان

هوشنگ حسونی زاده

معاون مطالعات پایه و طرح های جامع منابع آب، سازمان آب و برق خوزستان

نوید قنواتی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :