بررسی اثر پرتوهای یونیزان گاما بر آلودگی میکروبی زرشک

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 467

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCFOODI26_753

تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1398

چکیده مقاله:

زرشک بعد از زعفران عمده ترین محصول کشاورزی خراسان جنوبی است که به دلیل مصارف و کاربردهای متعددخوراکی ، از اهمیت ویژهای برخوردارست. وجود رنگدانه آنتوسیانینی در این میوه باعث ایجاد رنگ قرمز شفاف و جذابگردیده که علت مصرف این محصول در رژیم غذایی مردم کشور ما است.کاربرد روش های نوین مانند روش های فیزیکیاستفاده از سرما و پرتودهی برای کاهش آلودگی میکروبی مورد اقبال محققان و تولیدکنندگان قرار گرفته است. در اینتحقیق سعی شد تاثیر پرتودهی بر روی محصول زرشک جهت کاهش آلودگی میکروبی در دوران نگهداری با روششیمیایی (پیش تیمار غوطه وری در محلول اسمزی) و روش فیزیکی انجماد مقایسه شود. جهت انجام تحقیق دو نوعزرشک خشک با نام های دانه اناری و پفکی انتخاب و از آنها نمونه برداری گردید. نمونه ها جهت آزمون های میکروبی درفیلم پلی آمید بسته بندی، کدگذاری و در پژوهشکده کاربرد پرتوها، تحت پرتودهی با کبالت 60 به میزان (0،3، 5،و 10) کیلوگری قرار گرفت. سپس نمونه ها در دو دمای 25 ، و 4 درجه جهت تعیین عمر انبارداری نگهداری وآزمایشاتمیکروبی در زمان صفر و شش ماه اندازه گیری شده و نتایج مورد آزمون آماری قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمدهنوع زرشک دارای اختلاف معنی داری از نظر آلودگی میکروبی بوده است. تیمار اسمزی در زرشک نگینی موجب کاهشآلودگی به کپک و مخمر و آنتروباکتریاسه؛ و در زرشک پفکی موجب کاهش آلودگی در تمامی میکروارگانیسم ها گردید.همچنین افزایش زمان موجب افزایش آلودگی میکروبی در سطح 3، 5، و 10 برابر به ترتیب در میکروارگانیزم های مزوفیل هوازی، اسپوردار، کپک ومخمر و کاهش باکتری های انتروباکتریاسه در سطح 1/2 شده است. نتایج اثر تیمارنشاندهنده بیشترین مقدار آلودگی در تیمارهای اسمزی، انجمادی و شاهد بوده و با افزایش دز پرتودهی میزان آلودگیکاهش یافته است. تیمار بهینه جهت شش ماه نگهداری در هر دو دمای نگهداری زرشک دانه اناری و پرتودهی به میزان5 کیلوگری است.

نویسندگان

سمیرا برنجی اردستانی

استادیار پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، تهران، ایران

مرضیه احمدی روشن

کارشناس پژوهش پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، تهران، ایران

نپتون بیدلی

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، مشهد ، ایران