تولید شیر خام حاوی اسیدهای چرب ضروری اسید آلفا لینولنیک (ω3) و اسید لینولئک مزدوج (ω6) با استفاده از بذر کتان اکسترود شده و دانه کامل سویا در جیره گاوهای شیری

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 849

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCPDA01_0457

تاریخ نمایه سازی: 12 دی 1393

چکیده مقاله:

علاوه بر بالا بردن تولید شیر در صنعت گاوداری، یکی از اهداف مهم در این صنعت تولید شیر با کیفیت بالا در تغذیه و سلامت جوامع انسانی است. چربیهای غیر اشباع در شیر به چند منظور حائز اهمیت هستند که مهم ترین ها آنها عبارتند از: سالمتر بودن این چربی ها در تغذیه انسان، نقش آنها به عنوانپیش ساز پروستاگلندین ها و همچنین اهمیت اسید های لینولئیک مزدوج و خواص ضد سرطانی آنها و کاهش کلسترول بدن. بالا بردن میزان و نسبت اینچربی ها در شیر در سلامت بشر از اهداف دامداری علمی و مدرن امروز است. هدف از اجرای این تحقیق بررسی اثر سطوح مختلف بذر کتان اکسترود شدهو دانه کامل سویا در تغذیه گاو شیری برعملکرد دام ، میزان تولید شیر و غلظت مجموع اسیدهای چرب غیر اشباع ، غلظت دو اسیدچرب ضروری اسید آلفا لینولنیک و اسید لینولئیک مزدوج در شیر بود. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-0% بذر کتان اکسترود شده 2- 1% بذر کتان اکسترود شده 3-2% بذر کتان اکسترود شده . آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی ، 15 راس گاو شیری هولشتاین تقریبا همسن (شکم سوم یا چهارم زایش ) در اواسط دوره شیردهی (20±110 روز شیردهی ) با میانگین تولید شیر (3/5±44/13 کیلو گرم) به طور تصادفی در سه تیمار ( گروه های آزمایشی) اختصاص یافتند انجام شد . مدت زمان انجام آزمایش 42 روز بود . خوراکها در هر سه تیمار ایزو کالریک و ایزو نیتروژنوس بود . نسبت علوفه به مواد متراکم 42 به 58 در نظر گرفته شد . نتایج این تحقیق نشان داد که میانگین مجموع اسیدهای چرب اشباع شده در تیمارهای 1،2 و 3 به ترتیب 68.4، 60.7 و 58.2 درصد بود که تفاوت در بین گروه های آزمایشی معنی دار بوده است (P<0/05). میانگین اسیدهای چرب غیر اشباع شیردر بین گروه های آزمایشی 1،2 و 3 به ترتیب 27.8، 37، 40 درصد بود و بین سه گروه تفاوت معنی دار بوده است (P<0/05). مهمترین اسید چرب غیر اشباع مورد نظر در تحقیق حاضر آلفا لینولنیک اسید (ω-3) بود که میانگین غلظت آن در گروه های آزمایشی 1،2 و 3 به ترتیب 0.28، 0.56 و 0.68 درصد بود و از لحاظ آماری در این صفت بین سه گروه تفاوت معنی دار مشاهده شد (P<0/05). دیگر اسید چرب که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت اسید چرب لینولئیک مزدوج (CLA) بود که میانگین غلظت آن در گروه های آزمایشی 1، 2 و 3 به ترتیب 0.31، 0.45 و 0.72 بود و از لحاظ آماری در این صفت نیز بین سه گروه تفاوت معنی دار مشاهده شد (P<0/05) با توجه به داده های به دست آمده ، در این تحقیق قراردادن بذر کتان اکسترود شده در خوراک متراکم گاوهای شیری می تواند سبب افزایش تولید شیر ، بهبود کیفیت چربی شیر بخصوص اسیدهای چرب ضروری گردد.

کلیدواژه ها:

بذر کتان اکسترود شده ، آلفالینولنیک اسید و لینولئک مزدوج ، گاوشیری

نویسندگان

فاطمه پورشفیع

کارشنارس ارشد تغذیه دام و کارشناس تامین و بهبود شیر شرکت شیر پاستوریزه پگاه تهران- مسئول مکاتبه

نجفقلی دبیری

استاد دانشگاه دآزاد اسلامی واحد کرج گروه علوم دامی

علی مهدوی

استادیار گروه علوم دامی دانشگاه سمنان