بررسی اثر متقابل سیلیس و آلومینیوم بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و مورفولوژیکی گیاه گاوزبان (.Borago officinalis L)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,404

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCPDA01_0463

تاریخ نمایه سازی: 12 دی 1393

چکیده مقاله:

در این پژوهش نقش سیلیکون در متعادل سازی اثرات مخرب آلومینیوم در یکی از گیاهان دارویی (Borago officinalis) که نقش مهمی در طب سنتی ایفا می کند، مورد بررسی قرار گرفت. گیاه مورد نظر در شرایط گلخانه ای و به صورت هیدروپونیک کشت داده شد. گیاهان سه روز در میان با محلول هوگلند و هر روز با آب مقطر آبیاری شدند. وقتی گیاهان به مرحله 7 برگی رسیدند، تیمار سیلیکون (دی سدیم تری سیلیکات، (Na(2)(SiO(2))(3) با غلظت؛ 0، 0/5، 1، 1/5 و 2 میلی مولار ، و به مدت سه هفته انجام شد. پس از آن تیمار آلومینیوم (کلرید آلومینیوم آبدار AlCl(3)*6H(2)O) با 4 غلظت؛ 0، 20، 40 و 60 میلی مولار و به مدت دو هفته انجام شد. پس از آن اثر این دو عنصر را بر برخی پارامترهای مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که آلومینیوم به طور معنی داری مقدار مالون د الدهید، سایر آلدئیدها، پرولین، پروتئین، مقدار آلومینیوم، کلسیم ، فسفر و پتاسیم (اندام هوایی) گیاه را با درجات متفاوتی افزایش داده است. همچنین این عنصر همه پارامترهای رشد ( میانگین طول ریشه و اندام هوایی ، وزن تر و خشک، سطح برگ)، مقدار رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل و کارتنوئید) و آنتی اکسیدانتی (آنتوسیانین و فلاونوئید)، قندهای احیاکننده، کربوهیدراتهای محلول، ترکیبات فنلی و مقدار پتاسیم (ریشه ها) را کاهش داده است. سیلیکون با کاهش اثرات مضر، افزایش طول ریشه، وزن تر و خشک، کلروفیل، مقدار پرولین، کربوهیدراتهای محلول، مقدار کلسیم،سیلیسیم، پتاسیم و فسفر (اندام هوایی)، در مقایسه با گروه کنترل ، مقاوت گیاه را به تنش آلومینیومی افزایش داده است. همچنین سیلیکون سطح برگ، میانگین طول اندام هوایی ، مقدار کارتنوئیدها، رنگیزه های آنتی اکسیدانتی (آنتوسیانین و فلاونوئید)، قندهای احیاکننده، پراکسیداسیون چربی ها، و مقدار پتاسیم را کاهش داده است.