آبشویی فسفر از منابع معدنی و آلی در حضور بازدارنده ها در شرایط غیر اشباع

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 889

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCSSA01_023

تاریخ نمایه سازی: 22 بهمن 1392

چکیده مقاله:

در سالهای اخیر، کاربرد کودهای فسفر، در خاکهای کشاورزی افزایش یافته است و مقادیر قابل توجهی از صورتهای نامحلول و پایدارتر فسفر با اضافه کردن منظم فسفر به خاکها تجمع می یابد. این مساله خطر هدرروی فسفر از خاکها را تشدید نموده است. برای بررسی جذب فسفر و رفتار آبشویی آن در خاکهای آهکی، جذب و حرکت فسفر اضافه شده به خاک به شکل اصلاح کننده های معدنی و آلی به ستون های آبشویی در خاکهای مختلف، تحت شرایط غیر اشباع مورد مطالعه قرار گرفت. کود دامی و کود مرغی و کمپوست زباله به همراه فسفات پتاسیم به میزان 100 میلی گرم فسفر برکیلوگرم به یک نمونه خاک اضافه شده و از تیمارهای گچ، کلسیت و زئولیت به میزان 2 درصد وزنی بعنوان بازدارنده های هدرروی فسفر در کنار آنها استفاده گردید. بیشترین غلظت فسفر در نقطه اوج در تیمار کود فسفر دیده شد 27/02 میلی گرم بر لیتر و کمترین غلظت فسفر در نقطه اوج در تیمارهای کود دامی- گچ و کمپوست زباله-کلسیت 8/80 میلی گرم بر لیتر مشاهده گردید. بطور کل در همه ستونهای آبشویی کمترین میزان خروج فسفر از تیمارهای گچ و بیشترین میزان هدرروی فسفر در تیمارهای زئولیت مشاهده گردید. شدت آبشویی فسفر در دامنه 0/012 (بر روز) در تیمار کود مرغی-زئولیت تا 0/025 (بر روز) در تیمار کود فسفر- کلسیت قرار داشت. فسفر در زهآب خروجی تیمارهای مختلف تحت کنترل کانی های بتا تری کلسیم فسفات، فسفات کلسیم تری هیدرات، فسفات کلسیم، فسفات کلسیم دی هیدرات، هیدروکسی آپاتیت، فسفات منیزیم، فسفات منیزیم تری هیدرات و استرنگیت قرار داشت. بررسی کانی های فسفر توسط پراش اشعه ایکس در خاک قبل از انجام آزمایش ستونی آبشویی و بعد از اتمام دوره آزمایش آبشویی نشان داد که تنها کانی فسفر قابل تشخیص در کلیه تیمارها، کانی برلینیت می باشد.

نویسندگان

زهرا کلاه چی

استادیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Blake, L., Hesketh, N., Fortune, S., and Brookes, P. C. ...
  • Jalali, M., and Ostovarzadeh, H. 2009. Evaluation of phosphorus leaching ...
  • Kang, J., Amoozegar, A., Hesterberg, D., Osmond, D. L. 2011. ...
  • Leader, J.W., E.J. Dunne, and K.R. Reddy. 2008. Phosphorus sorbing ...
  • Makris, K. C., Grove, J. H., and Matocha, C. J. ...
  • Nelson, O. N., Parsons, J. E., and Mikkelsen, R. L. ...
  • Rowell, D.L. 1994. Soil Science: Methods and Applications. Longman Group, ...
  • Toor G.S., Condron L.M. Di H.J., Cameron K., and Sims ...
  • Yang, J., He, Z, Yang, Y., Stoffella, P., Yang, X., ...
  • Zhao, S. L., Gupta, S. C., Huggins, D. R., and ...
  • نمایش کامل مراجع