مطالعه آزمایشگاهی بازدهی غشایی شیل با استفاده از گل آب پایه

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 649

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NIPC01_088

تاریخ نمایه سازی: 28 فروردین 1393

چکیده مقاله:

تقریبا در صنعت نفت این اجماع وجود دارد که شی لها مشکل آفرین ترین سازند ها در عملیات حفاری می باشند. هر ساله هزین ههای هنگفتی جهت عملیات حفاری در سازند های شیلی صرف پایدار نگه داشتن دیواره چاه م یشود. شیل ها ازلحاظ شیمیایی فعال هستند.وجود روزنه های ریز و بار منفی روی سطح ر سها باعث می شود شی لها از خود رفتار غشایی نشان دهند. به همین خاطر جریان آب بهدرون سازند شیلی یا خارج شدن آب از آن، از اختلاف پتانسیل شیمیایی ناشی می شود. نیروی رانش آب در جابه جایی آب (زمانی که اختلاف فشار صفر است) تفاوت پتانسیل شیمیایی در دو سوی غشاء است که به طور کلی به تفاوت غلظت نمک مربوط است. جریان اسمزی آب، از درون روزن ههای سازند شیلی به درون سیال حفاری باعث کاهش فشار روزنه ای در نزدیکی دیواره چاه م یشود. این فرآیندباعث خروج آب شیل و افزایش پایداری آن م یشود. از این رو طراحی سیال حفاری آ بپایه مناسب برای حفاری سازند شیلی حائز اهمیت است. در این مقاله به بررسی بازدهی غشایی شیل هنگام استفاده از سیال حفاری آب پایه حاوی نم کهای مختلف پرداخته شده است. این تحقیق با استفاده از دستگاه اندازه گیری بازدهی غشایی شیل، موجود در دانشگاه صنعتی امیرکبیر که شرایط چاه را به صورت واقعی ودینامیکی مدل می کند انجام شده است. برای این منظور سیالات حفاری آب پایه حاوی نم کهای مختلف از جمله کلسیم کراید، پتاسیم کلراید و سدیم کلراید را بر روی یک نمونه شیل مورد آزمایش قرار داد هایم. نتایج نشان می دهد هنگام استفاده از سیال حفاری آب پایه حاوی پتاسیم کلراید، بیشترین بازدهی غشاء را برای شیل خواهیم داشت که منجر به پایداری بیشتر دیواره چاه شیلی م یشود.

نویسندگان

فرزاد رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

محمدجواد عامری

هیئت علمی دانشکده مهندسی نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر

محمدجواد نبوی زاده

هیئت علمی دانشکده مهندسی نفت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

حبیب اله ظفریان

دانشجوی کارشناسی مهندسی نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Chee P. Tan, Mohammed Amanullah, CSIRO Petroleum ; Fersheed . ...
  • Talal M. Al-Bazali, SPE, Kuwait U.: Jianguo Zhang, SPE, Baker ...
  • R.T. Ewy, SPE/ISRM, Chevron Energy Technolog, and R.J. Stankovic, RSTD., ...
  • Russell T. Ewy and E. Keith Morton, Chevron Energy Technolog., ...
  • نمایش کامل مراجع