بررسی کیفیت مخزنی سازند شوریجه در میدان گازی گنبدلی، شرق کپه داغ

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,815

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NIPC02_092

تاریخ نمایه سازی: 27 آبان 1393

چکیده مقاله:

فرآیندهای دیاژنزی، عموماً به عنوان اصلی ترین عوامل کنترل کننده کیفیت مخازن ماسه سنگی به حساب می آیند. در این مقاله، تغییرات شیمیایی دیاژنز شامل گسترش کانی های رسی برجا و سیمان شدگی سازند آواری شوریجه به سن کرتاسه تحتانی، با بررسی های آزمایشگاهی 76 نمونه مغزه در دو چاه تولیدی و خشک میدان گنبدلی مطالعه شد. نتایج آنالیزهای دستگاهی از قبیل طیف سنجی پراش پرتو ایکس، طیفسنجی فلورسانس پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی و میکروسکوپ پلاریزان، مجموعاً نشان داد کانی های رسی برجا در این دو چاه به ترتیب فراوانی ایلیت، کلریت غنی از منیزیم، کائولینیت و تنها در چند نمونه گلوکونیت، مونت موریلونیت و کانی رسی مخلوط لایه از انواع ایلیت- مونت موریلونیت و کلریت- مونت موریلونیت میباشد که میزان متوسط هریک از آنها، در چاه خشک به مراتب از چاه تولیدی بیشتر است. این کانی ها در چاه تولیدی با الگوی ساختاری و پراکنده (از انواع پرکننده و پوشش دهنده بین منافذ) و در چاه خشک با الگوهای ساختاری، پراکنده (از انواع پرکننده، پوشش دهنده و پل زننده بین منافذ) و نواری توزیع شده اند. سیمان های پرکننده منافذ از نوع سولفاتی (انهیدریت)، کربناتی (کلسیت و دولومیت)، اکسید آهن (هماتیت) و سیمان های جانشینی از نوع کانی های رسی (ایلیت، کائولینیت، کلریت منیزیم دار و در برخی نمونه ها مونت موریلونیت) است. میزان سیمان شدگی چاه تولیدی اندک است و در اعماق مختلف چاه خشک متغیر است و در مواردی به حدی است که سازند کیفیت مخرنی خود را به کلی از دست داده است.

نویسندگان

گلناز جوزانی کهن

دانشجوی دکتری تخصصی رشته مهندسی معدن، گرایش اکتشاف معدن، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران

غلامحسین نوروزی

دکترای ژئوفیزیک اکتشافی، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکدههای فنی، دانشگاه تهران

فریدون سحابی

دکترای سنگ شناسی رسوبی و زمین شناسی نفت، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران

حسین معماریان

دکترای شکستگی در سنگ، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :