تاثیر شوری بر ویژگی های جوانه زنی و تسهیم ذخایر بذری برخی از ژنوتیپ های آفتابگردان (Helianthus annuus L.)

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 785

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NOILP01_096

تاریخ نمایه سازی: 8 مرداد 1389

چکیده مقاله:

این آزمایش با هشت ژنوتیپ آفتابگردان (زاریا، رکورد، مستر، هایسون 36 ، لاکومکا، گابور، سور و پروگرس) و شش میزان شوری (محلول های با پتانسیل اسمزی 1-، 2-، 3-، 4-، 5- و 6- بار، با استفاده از NaCl و همچنین، تیمار شاهد آب مقطر) بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط آزمایشگاهی در آزمایشگاه زراعت دانشگاه گیلان انجام شد. واحدهای آزمایشی پس از دریافت تیمار های آزمایشی به مدت هفت روز در ژرمیناتوری با دمای 25 درجه سلسیوس و در تاریکی نگهداری شدند. نتایج نشان داد که تنها در پتانسیل های اسمزی بیش از 3- بار جوانه زنی بذرهای آفتابگردان بطور معنی دار کاهش می یابد. کاهش معنی دار سرعت جوانه زنی در پتانسیل های بیش از 2- بار مشاهده شد. در این آزمایش، افزایش شوری منجر به کاهش طول ریشه چه و ساقه چه شد که این کاهش در مورد طول ریشه چه بیشتر بود. وزن خشک ریشه چه و میزان برداشت از ذخایر لپه ها نیز کاهش یافت که نشان دهنده تغییر در الگوی تسهیم مواد است. در پتانسیل اسمزی نزدیک به 4- بار، وزن خشک ریشه چه با وزن خشک ساقه چه برابر شد. به نظر می رسد که شوری با تاثیر بر فعالیت ریشه چه و ساقه چه سبب چنین تغییری در الگوی انتقال مواد به آنها شده است. با توجه به ویژگی های مورد مطالعه در این آزمایش، به نظر می رسد که رقم های زاریا و سور در مقایسه با رقم های دیگر شوری را بهتر تحمل کرده اند. رقم های هایسون 36 ، پروگرس و مستر حساسیت بیشتری به شوری نشان دادند.

نویسندگان

مهدی جوانی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه گیلان

محسن زواره

استادیار فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشگاه گیلان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Asch, F., A. Sow, and M. Dingkuhn. 1999. Reserve mobilization, ...
  • Ashraf, _ and M. Tufail 1995. Variation in salinity tolerance ...
  • Caton, P. B. 2002. Simulating seed reserve mobilization and seedling ...
  • Khaj e-Hosseini, M., A. A. Powell., I. J. Bingham. 203. ...
  • Mehmet Demire, _ O. Gamze, A. Atak, C. Yakup, and ...
  • Zavareh, M., D. Mazaheri, and M. R. Chaichi. 2003. Effects ...
  • Jan. 8-12, 2003, New Delhi, India. ...
  • نمایش کامل مراجع