اثر میزان بذر و نیتروژن روی عملکرد کمی کلزا

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,243

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NOILP01_122

تاریخ نمایه سازی: 8 مرداد 1389

چکیده مقاله:

جهت تعیین بهترین میزان بذر و نیتروژن روی عملکرد و اجزاء عملکرد کلزای رقم زرفام طرحی به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 83-1382 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان اجراء گردید. در این آزمایش میزان نیتروژن در پنج سطح شامل 1/25R، R، 0/75R، 0/5R و 1/5R که (R میزان کود اوره توصیه شده و برابر 285 کیلوگرم در هکتار) به عنوان فاکتور اصلی و میزان بذر در 4 سطح شامل 6، 8، 10 و 12 کیلوگرم در هکتار به عنوان فاکتور فرعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که از لحاظ عملکرد دانه بین سطوح مختلف کودی اختلاف معنیداری وجود ندارد. اما سطح کودی 1/5R عملکرد دانه 3894 کیلوگرم در هکتار دارای برتری نسبی بود. کمترین عملکرد دانه 3059 کیلوگرم در هکتار) مربوط به سطح کودی ) 0/5R میباشد با وجودی که اختلاف معنیداری از لحاظ عملکرد دانه مشاهده نشد اما با افزایش میزان کود نیتروژن عملکرد دانه به طور نسبی افزایش پیدا کرده است و این دلالت بر کودپذیری کلزا دارد. بین مقادیر مختلف میزان بذر اختلاف معنیداری مشاهده نشد اما عملکرد دانه با افزایش میزان بذر همبستگی مثبتی نشان داد به طوری که میزان بذر 12 کیلوگرم در هکتار با عملکرد 3894 کیلوگرم در هکتار دارای برتری نسبی بود و کمترین عملکرد دانه ( 3161 کیلوگرم در هکتار) مربوط به میزان بذر 6 کیلوگرم در هکتار بود. این امر میتواند به خاطر شرایط جوی و سرمای شدید در فصل زمستان باشد که سرمازدگی و از بین رفتن تعداد زیادی از بوته های کلزا سبب کاهش عملکرد دانه در کرت های با میزان بذر پایینتر باشد. همچنین در اثر متقابل میزان بذر و کود نبتروژن اختلاف معنیداری وجود نداشت اما سطح کودی R یعنی 285 کیلوگرم در هکتار و میزان بذر 10 کیلوگرم در هکتار با عملکرد دانه 4656 کیلوگرم در هکتار رتبه اول را به خود اختصاص داد. کمترین عملکرد دانه ( 2693 کیلوگرم در هکتار)مربوط به سطح کودی 0/75R و میزان بذر 6 کیلوگرم در هکتار بود. با توجه به نتایج آزمایش به ویژه عملکرد دانه چنین استنباط میشود که گیاه کلزا دارای پتانسیل کودپذیری بالایی میباشد و با افزایش میزان کود نیتروژن عملکرد دانه هم افزایش پیدا میکند. اما این افزایش عملکرد دانه همراه با ورس و خوابیدگی گیاه کلزا میباشد که موقع رسیدن کلزا، کار برداشت را با مشکل مواجه میکند

کلیدواژه ها:

نویسندگان

عظیم خزایی

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال وبذر کرج

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • حمدی، محمدرضا و فرزاد جاویدفر. 1380. تغذیه گیاه روغنی کلزا. ...
  • _ تحقیقات به‌زراعی و به‌نژادی کلزا، موسسه تحقیقات اصلاح و ...
  • نمایش کامل مراجع