استفاده از ریزفلس های سوخک های تولید شده در شرایط درون شیشه ای به منظور تکثیر سوسن چلچراغ (Lilium ledeborii (Baker) Boiss)

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 598

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NSBDIAE02_140

تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1393

چکیده مقاله:

هدف ازتحقیق حاضر، تولید و رشد پیازچه های سوسن چلچراغ در شرایط درون شیشه ای است. سوسن چلچراغ یک گونه بومی سوسن است که در بخش های شمالی ایران در ارتفاعات داماش استان گیلان می روید و تحت حفاظت سازمان محیط زیست می باشد. برای تولید این گیاه به طور انبوه و نیز برای برنامه های اصلاحی، از تکنیک کشت بافت استفاده می گردد. ریز فلس های سوخک های تولید شده در شرایط درون شیشه ای جدا شده و روی محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) حاوی بنزیل آذنین (BA) و نفتالین استیک اسید (NAA) هر کدام با غلظتهای 0، 0/01 و 0/1 میلی گرم در لیتر قرار گرفتند. در آزمایش دیگری از غلظتهای مختلف گلوکز و ساکارز برای بزرگ شدن سوخک ها استفاده شد. در این آزمایش بیشترین وزن سوخک در محیط فاقد تنظیم کننده های رشد و بیشترین تعداد سخک و ریشه در محیط حاوی 0/1 میلی گرم بر لیتر 0/01+NAA میلی گرم در لیتر BA به دست آمد. افزایش غلظت ساکارز باعث افزایش تعداد سوخک فرعی شد در حالیکه روی وزن سوخک اصلی تأثیری نداشت.

کلیدواژه ها:

سوخک ، تنظیم کننده های رشد ، ساکارز ، بزرگ شدن سوخک

نویسندگان

زینب جهانپور

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان

هدایت زکی زاده

عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان

جمالعلی الفتی

عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان

محمود قاسم نژاد

عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان