سلول های خورشیدی شناور بر آب: راهی برای حل مشکل تبخیر آب از سطح سدها و استخرهای ذخیره سازی آب و تولید هم زمان برق خورشیدی

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,222

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PASAB06_041

تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1394

چکیده مقاله:

میزان بارندگی در ایران کمتر از یک سوم متوسط جهانی است. برای مقابله با این معضل، وزارت نیرو در سال های گذشته احداث سدها را در دستور کار خود قرار داد. اما تبخیر سطحی از سدها به عنوان یکی از مهم ترین عوامل هدر رفتن آب در کشور به وجود آمد. از سوی دیگر، به دلیل کمبود آب در ایران نیمی از آب مورد نیاز کشاورزان از منابع زیر زمینی تامین و در استخر های ذخیره سازی نگهداری می شود.آب ذخیره شده در این استخرها نیز با سرعت بالایی تبخیر می شود. از جمله عوامل موثر در تبخیر شدید آب تابش آفتاب است و در حال حاضر آفتاب گیر بودن کشور از عوامل موثردر تشدید بحران کم آبی است. از جمله راهکار های پیشنهادی برای کاهش تبخیر از سطح سدها و استخرهای ذخیره سازی آب می توان به تولید همزمان برق خورشیدی و جلوگیری از تبخیر سطحی آب اشاره کرد. طبق برآوردها 30% از آب های سطحی در کشور تبخیر می شود. بنابراین از 88 میلیارد متر مکعب در سال آب مورد نیاز کشاورزی حدود 26.4 میلیارد متر مکعب آب تبخیر می شود که بنا بر قیمت گذاری فعلی (900 تومان به ازای هر متر مکعب آب) هزینه ای معادل 23760 میلیارد تومان در سال به کشور تحمیل می کند. از سوی دیگر میزان متوسط برق مصرفی پمپ یک چاه برق 18.5 کیلو وات می باشد که می توان این میزان انرژی را با استفاده از 130 متر مربع سلول خورشیدی و با صرف هزینه اولیه 185 میلیون تومان تامین کرد. محاسبات اولیه نشان می دهد صرفه جویی حاصل از استفاده از این تکنولوژی طی مدت 3.85 سال هزینه اولیه را جبران خواهد. بنابراین حتی بدون در نظر گرفتن فاجعه کمبود آب در کشور برآورد اقتصادی حاکی از ضرورت اجرای این طرح است.

نویسندگان

محمدرضا نعمت الهی

دانشیار دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

محمد آقایی فروشانی

دانشجوی کارشناسی دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

مجتبی بینازاده

استادیار دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • سوم دی 1394، ایران، تهران، مرکز همایش‌های صدا و سیما ...
  • ارزیابی اثرات محیط زیستی استفاده از سلول های فتوولتاییک در ...
  • سوم دی 1394، ایران، تهران، مرکز همایش‌های صدا و سیما ...
  • نمایش کامل مراجع