شناسایی زونهای مناسب برای اکتشاف منطقه ای آبهای زیرزمینی با استفاده از داده های مغناطیس هوایی و ماهواره لندست ٧ در شرق استان کرمانشاه

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 826

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PNUGEO08_166

تاریخ نمایه سازی: 11 اردیبهشت 1394

چکیده مقاله:

نیاز به منابع آبی روز به روز در حال افزایش میباشد, و این افزایش محدود به نقطه خاصی از کره خاکی نمیشود. حال با توجه به این موضوع شناسایی ذخایر راهبردی آبهای زیرزمینی در سنگهای آذرین, دگرگونی و حتی رسوبی علاوه بر ذخایر مورد انتظار آبرفتی و رودخانهای میتواند به این نیاز پاسخ اطمینان بخشیبدهد. هدف از این مقاله شناسایی بهتر و سریعتر زونهای مناسب برای اکتشاف منطقه ای آبهای زیرزمینی میباشد. این شناسایی با استفاده از پردازش داده های سنجش از دور و مغناطیس هوایی و مقایسه آنها با سایر اطلاعات مانند زمین شناسی منطقه مورد نظر صورت گرفته است. زونهای مناسب برای اکتشاف آبهای زیرزمینی در اطراف گسلها,درزه هاوشکستگیها , همبری واحدهای سنگشناسی و خصوصا مناطق هوازده قرار دارد. حضور آب در این زونها باعث کاهش پاسخ مغناطیسی(کاهش کانه مغناطیسی) میشود که در شناسایی زونها کمک می کند. این مطالعه در شرق استان کرمانشاه انجام گرفت که دارای زونهای مورد نظر و پاسخ مغناطیسی نسبتا خوبی میباشد . در این شناسایی داده های سنجش از دور که از ماهواره لندست ٧و سنجنده ETM+ انتخاب شده است ، پس از ورود به نرم افزار از آنها ترکیب رنگی 7-4-1 از منطقه مورد مطالعه تهیه می شود . پس از آن تصویر رنگی تهیه شده, دچار بهبود کنتراست میشود . بر داده های مغناطیس هوایی منطقه صافی های انتقال به قطب, مشتقات عمودی, ادامه فراسو و فروسو , بالاگذر, پایینگذر و مشتق تیلت اعمال شد . در نقشه های مغناطیسی زونهای مناسب معمولا به صورت خطی میباشند که در امتداد خاصی کشیده شده اند. تفسیر انجام گرفته در این مطالعه بر مبنای شناسایی خطواره ها در تصویر سنجش از دور و داده مغناطیس هوایی میباشد. داده های سنجش از دور با اعماق سطحی تر در ارتباط است که در شناسایی شبکه های زهکشی ,کانالهای سطحی و تغذیه آب زیرزمینی بهتر عمل میکند در حالی که داده های مغناطیس هوایی با اعماق ژرفتر در ارتباط بوده و در شناسایی مخزنها و تجمع آب زیرزمینی نقش به سزایی را ایفاء مینماید . بهترین زون یا منطقه پیشنهادی برای اکتشاف آبهای زیرزمینی در این مطالعه برای حالتی میباشد که در آن هر دو نوع خطواره شناسایی شود.این خطواره های شناسایی شده به طور همزمان با نقشه های زمینشناسی و پربندی منطقه مورد مطالعه در قالب سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) از منطقه مقایسه شده و زونهای مناسب شناسایی شدند. بهترین زون در این منطقه در گسل صحنه در شمال غربی شهر صحنه که امتداد شمال غربی- جنوب شرقیدارد شناسایی شد. در پایان برای بررسی بهتر شناسایی خود در این زون برداشت مغناطیسی زمینی صورت پذیرفت ، و نتایج حاصل از آن نشان از این داد که خطواره شناسایی شده ناشی از آن با فاصله کمی موازی با خطواره های شناسایی قبلی میباشد.

نویسندگان

صابر درخش

پژوهشکده ژئوفیزیک, دانشگاه رازی کرمانشاه, کارشناس ارشد ژئوفیزیک-گرایش ژئومغناطیس

محسن اویسی موخر

پژوهشکده ژئوفیزیک, دانشگاه رازی کرمانشاه, استادیار ژئوفیزیک

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آریامنش، محمد, منتظری, سید محسن و عکاشه, بهرام . 1388.مطالعه ...
  • آقا نباتی, سید علی. 1383.زمین شناسی ایران. تهران : انتشارات ...
  • Airo, M.-L and M. Wennerstrom _ 2010.Application of regional aeromagnetic ...
  • Bordie, Ross C. 2002. Airborne and Ground Magnetics. Geophyiscal and ...
  • Solomon, S. and W. Ghebreab . 2006.Lineamet characterization and their ...
  • نمایش کامل مراجع